Wykonanie
Długi weekend, a więc spotkania z rodziną, przyjaciółmi lub po prostu leniwe chwile przy
kawie, bądź herbacie. Dlatego dziś zapraszam Was na puszystą, wilgotną babkę
kokosową. To ciasto jest niezawodne i zawsze się udaje. Dlaczego postanowiłam akurat je upiec? Cóż... po pierwsze u mnie w rodzinie po prostu każdy przepada za babką
kokosową. A po drugie, ze względu na przeprowadzkę, zaprzyjaźniam się teraz z moim nowym piekarnikiem. A kokosowa, niezawodna babka jest
ciastem, które idealnie nadaje się na pierwsze pieczenie w nieznanym piekarniku. Spróbujcie i Wy, mam nadzieję, że moje ciasto Wam posmakuje.* przepis własny, ze starego domowego zeszytu z moimi zmianami

... jak, to w przypadku takich ciast bywa... kokosowa babka znikła równie szybko jak się pojawiła.

... nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach domowych ciast z dodatkiem
kokosu.Składniki:4 całe
jajka3/4 kostki
margaryny1 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego (8 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
wiórków kokosowychPrzygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.Do jednej miski wbijamy całe
jajka, dodajemy
cukier i
cukier wanilinowy. Miksujemy na puszystą masę.W drugiej misce mieszamy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując.Na koniec wlewamy powoli przestudzoną
margarynę.Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np.
mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy już po 40 minucie pieczenia).Rada - babkę należy przechowywać pod przykryciem (pojemnik na ciasto), wówczas dzięki zawartości
kokosu staje się wilgotna. Dlatego ta babka najlepsza jest następnego dnia, oczywiście o ile wytrzymacie, żeby jej od razu nie zjeść. U mnie jest, to niemożliwe, dlatego piekę przeważnie dwie sztuki.Smacznego