ßßß
... jak, to w przypadku takich ciast bywa... kokosowa babka znikła równie szybko jak się pojawiła.
... nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach domowych ciast z dodatkiem kokosu.Składniki:4 całe jajka3/4 kostki margaryny1 1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki wiórków kokosowychPrzygotowanie:Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.Do jednej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na puszystą masę.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując.Na koniec wlewamy powoli przestudzoną margarynę.Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np. mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy już po 40 minucie pieczenia).Rada - babkę należy przechowywać pod przykryciem (pojemnik na ciasto), wówczas dzięki zawartości kokosu staje się wilgotna. Dlatego ta babka najlepsza jest następnego dnia, oczywiście o ile wytrzymacie, żeby jej od razu nie zjeść. U mnie jest, to niemożliwe, dlatego piekę przeważnie dwie sztuki.Smacznego