ßßß Cookit - przepis na Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto

Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto

nazwa

Wykonanie

Długi weekend, a więc spotkania z rodziną, przyjaciółmi lub po prostu leniwe chwile przy kawie, bądź herbacie. Dlatego dziś zapraszam Was na puszystą, wilgotną babkę kokosową. To ciasto jest niezawodne i zawsze się udaje. Dlaczego postanowiłam akurat je upiec? Cóż... po pierwsze u mnie w rodzinie po prostu każdy przepada za babką kokosową. A po drugie, ze względu na przeprowadzkę, zaprzyjaźniam się teraz z moim nowym piekarnikiem. A kokosowa, niezawodna babka jest ciastem, które idealnie nadaje się na pierwsze pieczenie w nieznanym piekarniku. Spróbujcie i Wy, mam nadzieję, że moje ciasto Wam posmakuje.
* przepis własny, ze starego domowego zeszytu z moimi zmianami
... jak, to w przypadku takich ciast bywa... kokosowa babka znikła równie szybko jak się pojawiła.
... nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach domowych ciast z dodatkiem kokosu.
Składniki:
4 całe jajka
3/4 kostki margaryny
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Do jednej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na puszystą masę.
W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując.
Na koniec wlewamy powoli przestudzoną margarynę.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np. mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy już po 40 minucie pieczenia).
Rada - babkę należy przechowywać pod przykryciem (pojemnik na ciasto), wówczas dzięki zawartości kokosu staje się wilgotna. Dlatego ta babka najlepsza jest następnego dnia, oczywiście o ile wytrzymacie, żeby jej od razu nie zjeść. U mnie jest, to niemożliwe, dlatego piekę przeważnie dwie sztuki.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/06/Puszysta-wilgotna-babka-kokosowa-niezawodne-i.html