ßßß



Taki sernik to ja dawno chciałam upiec jak dla mnie idealny, puszysty, leciutki, nie opadł i nie pękł. Przepis zanalazłam tutaj z moimi lekkimi zmianami.Składniki7oo g chudego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie1,5 szklanki mleka (można również pół szklanki mleka zastąpić śmietaną kremówką)50 g miękkiego masła3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem6 jaj, białka oddzielone od żółtek150 g cukru brzozowego2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (u mnie również cukier brzozowy z wanilią)ekstrakt waniliowy do smaku (domowy)WykonanieTwaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową. Piec około 60 - 90 minut w temperaturze 180ºC.Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.Po wystudzeniu swój sernik udekorowałam jogurtem naturalnym z musem truskawkowym.