Wykonanie




Taki sernik to ja dawno chciałam upiec jak dla mnie idealny, puszysty, leciutki, nie opadł i nie pękł. Przepis zanalazłam tutaj z moimi lekkimi zmianami.Składniki7oo g chudego
twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie1,5 szklanki
mleka (można również pół szklanki
mleka zastąpić
śmietaną kremówką)50 g miękkiego
masła3 łyżki
mąki ziemniaczanej z czubem6 jaj,
białka oddzielone od
żółtek150 g
cukru brzozowego2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią (u mnie również
cukier brzozowy z
wanilią)ekstrakt
waniliowy do smaku (domowy)Wykonanie
Twaróg zmiksować na gładką masę z
masłem,
żółtkami,
cukrem,
mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać
mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka).
Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę
serową. Piec około 60 - 90 minut w temperaturze 180ºC.Na dno piekarnika wstawić naczynie z
wodą.Po wystudzeniu swój sernik udekorowałam
jogurtem naturalnym z musem
truskawkowym.