ßßß

Te placuszki zrobiłam po wcześniejszym zrobieniu ricotty, wyszły puszyste i leciutkie na niedzielne śniadanie lub popołudniowy deser idealne.Składniki1 szklanka mąki żytniej (typ720) i 1/2 szklanki mąki luksusowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru brzozowegoszczypta soli4 jajka1 szklanka jogurtu nturalnego, 1/2 szklanki mleka, 1/2 puszki mleka kokosowego170 g ricottyolej kokosowy do smażeniaWykonanieW dużej misce połączyć suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka, oba mleka, jogurt oraz ricottę wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami, a następnie dodać ubite białka. Wszystko dokładnie wymieszać.Smażyć na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem, musem jabłkowym itp.