Wykonanie
Te placuszki zrobiłam po wcześniejszym zrobieniu
ricotty, wyszły puszyste i leciutkie na niedzielne śniadanie lub popołudniowy deser idealne.Składniki1 szklanka
mąki żytniej (typ720) i 1/2 szklanki
mąki luksusowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru brzozowegoszczypta
soli4
jajka1 szklanka
jogurtu nturalnego, 1/2 szklanki
mleka, 1/2 puszki
mleka kokosowego170 g
ricottyolej kokosowy do smażeniaWykonanieW dużej misce połączyć suche składniki: obie
mąki,
proszek do pieczenia,
cukier oraz
sól.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę.
Żółtka, oba
mleka,
jogurt oraz
ricottę wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami, a następnie dodać ubite
białka. Wszystko dokładnie wymieszać.Smażyć na złoty kolor. Podawać z
cukrem pudrem,
musem jabłkowym itp.