Coś, na co miałam ochotę od dłuższego czasu. Pieczone warzywa to banał nad banałami, ale ten sos.. zróbcie, a nie pożałujecie - dzięki niemu cała potrawa jest dużo bardziej sycąca ;)Pieczone warzywa z sosem z nerkowcówRoasted vegetables with cashew sauceSKŁADNIKI: na warzywa:4 marchewki3 garście fasolki szparagowej1/2 kalafiora1 łyżka olejukokosowegoszczypta słodkiej i ostrej papryczkiszczypta soli na sos:1 duża łyżka masła z nerkowców2 łyżki wody1 łyżeczka soku z cytrynylistki oregano i bazyliiWYKONANIE:Marchewki obieramy, wszystkie warzywa myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Mieszamy je z olejemkokosowym, słodką i ostrą papryczką i szczyptą soli. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.Składniki na sos miksujemy (oprócz listków oregano i bazylii, które siekamy i na końcu dodajemy do sosu). Powinien być on dość gęsty, dlatego najlepiej dać najpierw 1 łyżkę wody, a najwyżej potem dodać drugą czy nawet trzecią.