Wykonanie
Od dawna ciekawiły mnie słodkie
przetwory o ciekawym smaku,gdzie mieszane są różne
owoce lub
przyprawy.Pierwszy przepis to
powidła śliwkowe o lekkim posmaku
pomarańczy i
cynamonu.Powidła wyszły świetne a w dodatku szybko się ugotowały,z pewnością zjem gofry nim posmarowane :)Przepis pochodzi : kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI : na 6 słoiczków2 kg
polskich śliwek węgierek1
pomarańczacynamon do smaku1-2 szklanki
cukru ( u mnie żelujący)PRZYGOTOWANIE :
Śliwki myjemy,drylujemy i przekładamy go garnka w którym będziemy gotować,najlepiej z grubym dnem,wsypujemy
cukier.Z
pomarańczy ścieramy (na drobnej tarce )skórkę,wrzucamy do
śliwek i wlewamy sok z niej wyciśnięty.Całość zagotowujemy,zmniejszamy płomień i smażymy powidła około 1-2 godzin,często mieszając.Kiedy sok odparuje a powidła zgęstnieją doprawiamy je do smaku
cynamonem.Jeszcze gorące powidła nakładamy do wyparzonych słoiczków.Ranty słoików dokładnie wycieramy ,następnie zakręcamy nakrętkami.Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z
wodą(po włożeniu słoików
woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).Gotujemy 10 minut licząc czas od momentu wrzenia
wody.Słoiki wyciągamy z garnka,odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.