Wykonanie
Przepis na ciasto Fale Dunaju
Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki1 kostka
palmy1 szklanka
cukru5
jajek2 łyżki
kakaokrem:1
budyń śmietankowy lub
waniliowy0,5 l.
mleka3 łyżki
cukru1 kostka
palmypolewa:1/3 kostki
palmy3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakao4 łyżki
mlekaWykonanie:Ciasto - miękką
palmę utrzeć z 1 szklanką
cukru, dodać
proszek do pieczenia i na przemian dodawać same
żółtka i
mąkę ciągle miksując. Wylewamy połowę ciasta na blaszkę, a do następnej połowy dodajemy dwie łyżki
kakao, miksujemy i wylewamy na poprzednią masę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na ok 30 minut.Krem -
białka ubijamy ze szczyptą
soli, dodajemy wcześniej przygotowany i ostudzony
budyń oraz kostkę
palmy i wszystko razem miksujemy. Gdy nasze ciasto się upiecze wylewamy na nie krem.Polewa -w małym garnuszku rozpuszczamy
palmę, dodajemy
kakao,
cukier puder oraz
mleko i mieszamy. Gdy polewa ostygnie wylewamy na krem.Nasze ciasto jest gotowe, smacznego!