Wykonanie
Przekopując źródła, nie natknęłam się niestety na przepis na sos
pomarańczowy do dzikiej gęsi, ani na
gęś z
pomarańczami. Zrezygnowana, postanowiłam sięgnąć do opinii kogoś mądrzejszego i napisałam do człowieka, który przygotowywał menu balowe i gotował pyszności widoczne na ekranie w mini-serialu "Śmierć przychodzi do Pemberley". Oto odpowiedź, jaką otrzymałam:Gospodyni,
Mogę się mylić, ale podejrzewam, że "sos
pomarańczowy" do gęsi mógł przeniknąć do scenariusza z oryginalnego tekstu P. D. James. Takiego sosu nigdy nie podawano do gęsi. Podejrzewam, że P. D. James znała
kaczkę a 'l orange i prawdopodobnie myślała, że
gęś, jako podobny ptak, zasługuje na podobny sos. Obawiam się, że straszliwie zaniedbała research kulinarny do tej książki.Czuję się zatem oficjalnie zwolniona z dalszych poszukiwań widmowej gęsi w sosie
pomarańczowym. Na pocieszenie zaserwuję Wam regencyjną
kaczkę a 'l orange. Zacznijmy od naszego rodzimego Mistrza. Wojciech Wielądko o
kaczce:
Kaczki dają się także pieczone na rożnie,
iako i na danie, podlane
iakim sosem.
Kaczki, kaczęta, gęsi, gąsięta, wszystko się sporządza iednakowym sposobem, ugotowane możesz dać z zaprawą z ogurków albo z
grochu lub innymi sosami.Niestety, Kucharz Doskonały nie łączy
kaczki z
cytrusami, sięgnijmy więc do autorytetów anglojęzycznych:Kaczęta z gorzkimi
pomarańczamiTo danie wymaga pulchnych, mięsistych
kaczek: wyjmij wnętrzności i wyluzuj dobrze, utrzymając nogi w górze. Najpierw podpiecz je tylko nie do gotowości i zrób cięcia przez pierś, które Francuzi nazywają akselbantami; wlej sos wytopiony
spod kaczki do sosu, który musi już być gotowy aby można było szybko podawać; rzecz, której należy szczególnie dopilnować. Jesli chodzi o odpowiedni sos, zajrzyj do działu sosy. Jeśli zamierzasz podać tylko filety, musisz
mieć najmniej trzy
kaczki. Podpiecz je, by były niemal gotowe; gdy to wykonasz, potnij na akselbanty, czyli cztery z każdej
kaczki; włóż je do sosu razem z wytopionym z nich płynem i podaj bez zwłoki, dość gorące. Gdy tylko włożysz akselbanty do sosu, wyciśnij odrobinę soku z gorzkiej
pomarańczy na całość; wymieszaj dobrze; dobrze wymieszaj i podaj filety w sosie. To jest danie dla smakoszy o najelegantszym podniebieniu. Nie myśl o podawaniu w koronie, by lepiej wyglądało, ale wydaj w sosie, a jedzący docenią to lepiej. Mignonette*, lub grubo mielony
pieprz są konieczne w tym sosie, a wszystko razem musi być dobrze przyprawione. Przed upieczeniem
kaczki, zblanszuj garść
szałwii z kilkoma
cebulkami pokrojonymi w ćwiartki; posiekaj je; dopraw odrobiną
soli i
pieprzu i nadziej
kaczkę; zrobienie tego nada dodatkowego smaku.The French Cook, Louis Eustach Ude, 1828* mieszanka ostrych, świeżo zmielonych przypraw z
goździkami;I jeszcze jeden przepis, tym razem z Nowego Świata:Opal, wypatrosz i wyluzuj
kaczki, posiekaj drobno
wątróbki z odrobiną
boczku, odrobiną
masła,
zielonymi cebulkami, słodkimi
ziołami i
pietruszką, dopraw
solą,
pieprzem i
grzybkami; to wszystko posiekaj razem, włóż do środka
kaczek i piecz je, przykryte platerkami
boczku i zawinięte w papier;
potem weź trochę sosu
spod kaczek,
soku pomarańczowego i kilka posiekanych
szalotek na patelnię i posyp lekko
pieprzem; gdy
kaczki są upieczone, zdejmij
boczek, ułóż
kaczki na talerz i polej po wierzchu sosem z
sokiem pomarańczowym i podawaj gorące.The Virginia Housewife, Mary Randolph , 1827.