ßßß Cookit - przepis na Gęś czy kaczka? czyli sos pomarańczowy a'la Pemberley

Gęś czy kaczka? czyli sos pomarańczowy a'la Pemberley

nazwa

Wykonanie

Przekopując źródła, nie natknęłam się niestety na przepis na sos pomarańczowy do dzikiej gęsi, ani na gęś z pomarańczami. Zrezygnowana, postanowiłam sięgnąć do opinii kogoś mądrzejszego i napisałam do człowieka, który przygotowywał menu balowe i gotował pyszności widoczne na ekranie w mini-serialu "Śmierć przychodzi do Pemberley". Oto odpowiedź, jaką otrzymałam:
Gospodyni,
Mogę się mylić, ale podejrzewam, że "sos pomarańczowy" do gęsi mógł przeniknąć do scenariusza z oryginalnego tekstu P. D. James. Takiego sosu nigdy nie podawano do gęsi. Podejrzewam, że P. D. James znała kaczkę a 'l orange i prawdopodobnie myślała, że gęś, jako podobny ptak, zasługuje na podobny sos. Obawiam się, że straszliwie zaniedbała research kulinarny do tej książki.
Czuję się zatem oficjalnie zwolniona z dalszych poszukiwań widmowej gęsi w sosie pomarańczowym. Na pocieszenie zaserwuję Wam regencyjną kaczkę a 'l orange. Zacznijmy od naszego rodzimego Mistrza. Wojciech Wielądko o kaczce:
Kaczki dają się także pieczone na rożnie, iako i na danie, podlane iakim sosem. Kaczki, kaczęta, gęsi, gąsięta, wszystko się sporządza iednakowym sposobem, ugotowane możesz dać z zaprawą z ogurków albo z grochu lub innymi sosami.
Niestety, Kucharz Doskonały nie łączy kaczki z cytrusami, sięgnijmy więc do autorytetów anglojęzycznych:
Kaczęta z gorzkimi pomarańczami
To danie wymaga pulchnych, mięsistych kaczek: wyjmij wnętrzności i wyluzuj dobrze, utrzymając nogi w górze. Najpierw podpiecz je tylko nie do gotowości i zrób cięcia przez pierś, które Francuzi nazywają akselbantami; wlej sos wytopiony spod kaczki do sosu, który musi już być gotowy aby można było szybko podawać; rzecz, której należy szczególnie dopilnować. Jesli chodzi o odpowiedni sos, zajrzyj do działu sosy. Jeśli zamierzasz podać tylko filety, musisz mieć najmniej trzy kaczki. Podpiecz je, by były niemal gotowe; gdy to wykonasz, potnij na akselbanty, czyli cztery z każdej kaczki; włóż je do sosu razem z wytopionym z nich płynem i podaj bez zwłoki, dość gorące. Gdy tylko włożysz akselbanty do sosu, wyciśnij odrobinę soku z gorzkiej pomarańczy na całość; wymieszaj dobrze; dobrze wymieszaj i podaj filety w sosie. To jest danie dla smakoszy o najelegantszym podniebieniu. Nie myśl o podawaniu w koronie, by lepiej wyglądało, ale wydaj w sosie, a jedzący docenią to lepiej. Mignonette*, lub grubo mielony pieprz są konieczne w tym sosie, a wszystko razem musi być dobrze przyprawione. Przed upieczeniem kaczki, zblanszuj garść szałwii z kilkoma cebulkami pokrojonymi w ćwiartki; posiekaj je; dopraw odrobiną soli i pieprzu i nadziej kaczkę; zrobienie tego nada dodatkowego smaku.
The French Cook, Louis Eustach Ude, 1828
* mieszanka ostrych, świeżo zmielonych przypraw z goździkami;
I jeszcze jeden przepis, tym razem z Nowego Świata:
Opal, wypatrosz i wyluzuj kaczki, posiekaj drobno wątróbki z odrobiną boczku, odrobiną masła, zielonymi cebulkami, słodkimi ziołami i pietruszką, dopraw solą, pieprzem i grzybkami; to wszystko posiekaj razem, włóż do środka kaczek i piecz je, przykryte platerkami boczku i zawinięte w papier; potem weź trochę sosu spod kaczek, soku pomarańczowego i kilka posiekanych szalotek na patelnię i posyp lekko pieprzem; gdy kaczki są upieczone, zdejmij boczek, ułóż kaczki na talerz i polej po wierzchu sosem z sokiem pomarańczowym i podawaj gorące.
The Virginia Housewife, Mary Randolph , 1827.
Źródło:http://gospodynihistoryczna.blogspot.com/2014/02/ges-czy-kaczka-czyli-sos-pomaranczowy.html