Wykonanie
Witajcie Kochani,Liści na drzewach regularnie ubywa, ale pogoda jest dla Nas w miarę łaskawa jak na jesień w polskim wydaniu. Sprzyja spacerom zdecydowanie, ale coraz dłuższe wieczory sprzyjają też spędzaniu ich w gronie znajomych oraz rodziny. Takie wieczory natomiast sprzyjają przyrządzaniu jakiś przekąsek. Dla jednych idealnym uzupełnieniem rozmów będzie coś słodkiego, a inni oddadzą się wytrawnym przegryzkom. U nas wygrała opcja druga. Mamy dziś dla Was propozycję przekąsek w wersji słonej, czyli wytrawnej. Jest to pomysł na coś szybkiego i bardzo smacznego. Są to roladki z tortilli w dwóch odsłonach – jedna z
suszonymi pomidorami i
twarożkiem a druga z
chrzanowym twarożkiem i
wędzonym łososiem. Sprawdzają się znakomicie jako finger food na takie wieczorne spotkania przy herbacie, jak i na różnych imprezach, przyjęciach. Znikają z talerzy w tempie błyskawicznym. Polecamy je bardzo, gdyż wykonanie zajmuje mało czasu, a są smakowite. :)Składniki na tortille z
pomidorami suszonymi i
twarożkiem:- 3 placki tortilli- 1
kremowy twarożek śmietankowy lub naturalny- 8-10
pomidorów suszonych w zalewie z oliwy/oleju- 1 garść czarnych
oliwek pokrojonych w plasterkiSkładniki na tortille z
chrzanowym twarożkiem i
łososiem wędzonym:- 3 placki tortilli- 1
kremowy twarożek śmietankowy lub naturalny- 1,5-2 łyżeczki
chrzanu tartego- 100-150 g
łososia wędzonego na zimno- 3
korniszony lub
ogórki kiszone pokrojone w cienkie plastry- 3 łyżki stołowe pokrojonych w plastry czarnych
oliwek- sok z połowy
cytrynyWykonanie:Wykonanie jest proste. Najłatwiejsze są roladki z
pomidorami i od nich zaczniemy. Bierzemy się za zmiksowanie
suszonych pomidorów z odrobiną zalewy w której się znajdowały.
Potem dodajemy do nich cały
twarożek i miksujemy na gładko. Szykujemy placki tortilli. Z miksowane
pomidory z
twarożkiem dzielimy na trzy części. Smarujemy każdy placek równo taką masą. Bliżej jednej strony placka, usypujemy pas pokrojonych
oliwek. Teraz możemy zawijać roladki. Każdą z nich zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową, formując ściśle walce i dociskając je. Ważne by zawinięte były ciasno – ułatwi to
potem krojenie.Roladki z
łososiem też robi się prosto, ale wymagają ciut więcej zachodu.
Twarożek mieszamy z
chrzanem bardzo dokładnie i dzielimy go na trzy części. Rozkładamy tortille. Smarujemy każdy placek równo takim
chrzanowym twarożkiem i bliżej jednej strony placka układamy plastry
łososia.
Rybę skrapiamy
sokiem z cytryny, układamy na nim pokrojone
oliwki i plasterki
korniszonów. Możecie jeszcze posypać
łososia koperkiem lub
natką pietruszki – smakuje jeszcze lepiej. U nas tym razem było bez takich dodatków – nie wiedzieliśmy czy wszyscy goście je lubią. ;) Podobnie jak poprzednio zwijamy roladki, pamiętając by zrobić to dość ciasno. Obwijamy każdą folią spożywczą lub aluminiową ciaśniej je formując.Tak przygotowane roladki mogą być krojone od razu, ale wiemy z doświadczenia, że lepiej się je pokroi, jeśli
spędzą przynajmniej pół godziny w lodówce. Każdą roladkę kroimy po skosie w plastry szerokości ok. 2 cm i układamy na półmisku lub talerzu farszem go góry – będą się super prezentować. Z jednego placka w zależności od jego średnicy wychodzi około 10 kawałków. Ciekawy i smaczny finger food mamy gotowy. Serwujemy! :)Jesienne pozdrowienia,Ania & Piotr