Wykonanie
Po brzoskwiniach przyszedł czas na warzywa. Tym razem robię roczny zapas
papryki konserwowej z
miodem wg. przepisu mamy mojej szwagierki.Przepis na
paprykę, który posiadam z domu znacznie się różni. Nie zawiera
miodu, a dodatkami są
gorczyca,
ziele angielskie i
czosnek.Najpierw jednak kilka ciekawostek. Czy wiecie, że
papryka została oficjalnie "odkryta" wraz z epoką wielkich odkryć geograficznych? To właśnie Krzysztof Kolumb, który odkrył Amerykę przywiózł nasiona tej rośliny do Europy.
Papryka jest również nazywana "
Pieprzem Indiańskim", choć moim zdaniem nasza pospolita
czerwona papryka, nie może się równać z tą, której używali Indianie (używali- cz. przeszły ponieważ nie mam pewności, czy prawdziwi, dzicy Indianie jeszcze żyją...). Wojciech Cejrowski
paprykę, rosnącą w puszczy amazońskiej, którą był częstowany przez Indian nazywał "wściekiełką" :) Dlatego powątpiewam w ogólne zastosowanie nazwy "
Pieprz Indiański.Wracając do
przetworów. Zakupiłam 5 kg
papryki mieszanej: żółtej i czerwonej. Cena
papryki jeszcze nie jest najkorzystniejsza, ale
Panie na rynku dzisiaj straszyły mnie, że w dnia na dzień
papryka będzie raczej gorsza. Czy to prawda? No cóż...nie mam pojęcia. Uległam i kupiłam
paprykę już teraz.


Zalewa na ok. 5 kg
papryki:4 litry
wody2 szklanki
octu 10%2 szklanki
cukru10 łyżek
miodu3 łyżki
soliZaczynamy od umycia
papryk i wydrążenia nasion. Następnie kroimy warzywa wedle upodobań. U mnie najczęściej królują średniej szerokości paski, które w przyszłości zmieszczą się na kanapce :)

Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na ogniu do zagotowania.W tym czasie należy powkładać cząstki
papryk do słoików. Proponuję układać
paprykę ciasno, aby kawałki nie wypływały po wlaniu zalewy.

Po zagotowaniu zalewy napełniamy nią słoiku, wołamy mężczyznę do zakręcenie i zaczynamy pasteryzować :)Wykładam zawsze na dno garnka ściereczkę, aby słoiczki nie stłukły się w czasie gotowania. Układam słoiki i wlewam do garnka tyle
wody, aby co najmniej sięgała połowy wysokości słoika. Pasteryzuję 15 min. od zagotowania.

Po 15 minutach wyciągam słoiki i odwracam je do góry dnem.Wcinamy
paprykę już następnego dnia :)Smacznego!Andźka