Wykonanie
Murzynek to pierwsze ciasto, jakie zrobiłam w życiu. Miałam kilkanaście lat i bazowałam na przepisie z magicznego zeszytu mojej mamy.Wszystko ZAWSZE robię tak, jak było napisane i...zawsze wychodzi zupełnie inne od wersji mojej mamy...W oryginalnym przepisie nie było
suszonej moreli, jednak miałam kilka
owoców i chciałam je wykorzystać.

Składniki:kostka
margaryny1,5 szklanki
cukru3 łyżki gorzkiego
kakao0,5 szklanki
mleka2,5 szklanki
mąkiłyżeczka
sody3
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)garść
suszonych moreliW garnuszku podgrzewamy
mleko z
cukrem,
kakao i
margaryną. Gotujemy do częściowego zredukowania i zagęszczęnia ok. 10 min, następnie odstawiamy do ostudzenia.Odlewamy 3/4 szklanki masy, która na koniec posłuży nam, jako polewa.Do ostudzonej masy dodajemy
mąkę z
sodą,
żółtka i mieszamy za pomocą miksera. Ubijamy
białka z odrobiną
soli i dodajemy do pozostałych składników. Kroimy w drobne kawałki
suszone morele i dodajemy do ciasta.Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-35 min.Po wystudzeniu dekorujemy pozostałą polewą.

