ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z mascarpone i jeżynami

Drożdżówki z mascarpone i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Miało być o pomidorach i będzie, ale później. Na prowadzenie wysunęły się drożdżówki, które wczoraj upiekłam po 20stej. Sztuk 14. Teraz na talerzu pozostała osamotniona sztuka :)
Sebastian jak mantrę powtarzał, że chce jagodzianki. Nie dziwię się mu wcale- ja się od nich również uzależniłam. Jagodzianek nie robiłam bo nie miałam świeżych jagód, a porcyjka zamrożonych czeka na zimę lub depresje jesienną, kiedy letnie smaki stawiają mnie na nogi.
Piątek spędziliśmy z Sebastianem i z dwójką naszych wciąż zakochanych i napalonych znajomych. Tak, tak- napalonych! Nadziwić się nie można obserwując, jak Pan M patrzy na swoją Panią R i komentuje, jak ją uwielbia za wszystkie kształty, za dwie wspaniałe córki, które mu dała, za wszystkie wspólne kłótnie i TE chwile, kiedy są sami... Normalnie ich uwielbiam! To pierwsi Sebastiana znajomi, których poznałam i z pewnością osoby, które ułatwiły mi podjęcie decyzji o mojej przeprowadzce.
Właśnie na ich przyjście miałam zrobić drożdżówki z mascarpone i jeżynami, ale stwierdziliśmy, że swojskie ogórki kiszone tym razem nam wystarczą ;)
Składniki na 14 niewielkich drożdżówek (jak na jagodzianki):
rozczyn:
30g świeżych drożdży
szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki
ciasto właściwe:
rozczyn
0,5kg mąki pszennej
3 łyżki roztopionego masła
jajko
farsz:
opakowanie sera mascarpone
połowa rozbełtanego jaja
2 łyżki cukru pudru
ok 200g świeżych jeżyn
+
pozostała część rozbełtanego jaja
cukier puder do posypania
kilka jeżyn do ułożenia na wierzchu (część jeżyn wtopi się w ser w trakcie pieczenia)
Mleko podgrzać w rondelku, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Następnie wkruszyć drożdże, wsypać dwie łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min.
Do miski przesiać mąkę, dodać pracujący rozczyn i jajko. W tym samym rondelku rozpuścić masło i dodać do ciasta. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką. -U mnie ciasto wyrastało ok. 40min.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5cm i wykrawamy większą szklanką koła.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone z cukrem pudrem oraz częścią jaja na gładką masę.
W drożdżówkach robimy palcami wgłębienia, nakładamy po łyżeczce mascarpone i układamy po kilka jeżyn. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ok. 15min. na blasze wyłożonej papierem.
Po upieczeniu, jak jeszcze ser będzie dość miękki upychamy po kilka dodatkowych jeżyn. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem. Szanse, że zostaną do dnia następnego są znikome! :)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/08/drozdzowki-z-mascarpone-i-jezynami.html