ßßß Cookit - przepis na + polewa:

+ polewa:

nazwa

Wykonanie

"Babę zesłał Bóg,
raz mu wyszedł taki cud"
Właśnie tak sobie śpiewam od 2 dni.- Dokładnie tyle dni temu "rozdziewiczyłam" formę do babki gotowanej i coś czuję, że długo nie dam jej odpocząć...:)
Pierwszy raz jadłam taką babkę dobre 10 lat temu, jak ze świeżutkim kawałkiem przyszła do mojego panieńskiego domu sąsiadka- Pani Eryka. To dopiero jest babka! Serdecznie ją z tego miejsca pozdrawiam.
odnośnie samej babki gotowanej- jest smukła i wysoka. Ideał wspaniałej babki! Zwarta i długo utrzymująca świeżość. Po prostu pyszna!
A teraz przepis na babkę:
kostka tłuszczu (masła lub margaryny)
szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki zmielonych na mąkę migdałów
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego (użyłam tego)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki amaretto
50g masła
migdały do posypania
Zaczynamy od podgrzania wody w garnku, do którego wsadzimy naszą formę do babki. Woda powinna sięgać połowy lub 3/4 wysokości formy.
Wszystkie składniki na babkę dokładnie łączymy przy użyciu miksera, bez osobnego ubijania białek.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do gotowania babki.
Formę wkładamy do garnka z gorącą wodą i kładziemy coś na wierzch, aby trzymała pion podczas gotowania. Ja do tego użyłam pokrywki od garnka.
Babkę gotujemy ok. 75min. Po tym czasie podnosimy pokrywkę formy i sprawdzamy, czy ciasto jest zwarte i dość sztywne. Jeżeli jest surowe dalej gotujemy.
Po ugotowaniu formę wyciągamy z wody i studzimy przez 10 min. Po tym czasie formę obstukujemy, odwracamy do góry dnem i wykładamy babkę na talerz.
Czekamy do całkowitego wystudzenia i dekorujemy polewą czekoladową z amaretto i obsypujemy migdałami.
A teraz czekamy, aż komplementy obsypią naszą babkę...
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/03/gotowana-babka-migdaowa.html