Wykonanie
            Poziomkowe szaleństwo trwa w najlepsze! Codzienne wędrówki do ogródka kończą się kolejnymi, wypełnionymi po brzegi, miseczkami tych małych, czerwonych, słodkich kuleczek. 
Poziomki na śniadanie, 
poziomki na deser, na podwieczorek, na kolację. 
Poziomki wskoczyły dzisiaj do mojego porannego pucharka. Eksperymentuję ostatnio z domowymi 
lodami, do produkcji których wystarcza jeden składnik - 
owoc. Wystarczy zamrozić, zblendować i 
lody gotowe. 
Lody, które bez żadnych wyrzutów sumienia można zjeść już na 'dzień dobry'. Dzisiaj 
lody poziomkowe. Wyłożone na wierzch 
bazyliowego serniczka. Lubię takie zdrowe desery na śniadanie.



Przepis (jedna porcja):Serniczek:250g 
sera białego50g 
jogurtu naturalnegogarść świeżej 
bazylii1 łyżka (płynnego) 
miodumiseczka poziomekPrzed przygotowaniem serniczka należy zmrozić 
poziomki - wsypać do pojemniczka, wstawiać do zamrażalnika na minimum kilka godzin. Gdy 
poziomki będą zmrożone, można przygotować serniczek: listki 
bazylii zalać wrzącą 
wodą i odstawić na bok. 
Ser biały zblendować z 
jogurtem naturalnym i 
miodem. Połowę tak przygotowanego 
serka przełożyć do pucharka. Pozostałą część 
serka zblendować raz jeszcze z namoczonymi listkami 
bazylii. 
Bazyliowy serek przełożyć do pucharka. Przygotować 
lody poziomkowe: zmrożone 
poziomki zblendować z odrobiną wrzątku. Tak przygotowane 
lody wyłożyć na wierzch serniczka. Udekorować 
bazylią. Podawać.
