Wykonanie
Uf, jak gorąco! Trzeba sie orzeźwić! Dlatego mam dla Was przepis na
napój, który idealnie się do tego nada. Agua fresca to meksykański
napój chłodzący, idealny na letnie dni. Robi się go z różnych
warzyw i owoców. Najpopularniejsze są z
mango,
arbuzów,
ogórków,
pomarańczy,
truskawek,
ogórków,
melonów i wielu innych. Ten
napój ma niepowtarzalny smak i idealnie chłodzi w upalne dni. U mnie dzisiaj aqua fresca w słodkiej wersji ogórkowej, z dodatkiem
cytryny. Przygotowanie to tylko kilka minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające.





Przepis (1 litr lemoniady):300ml
wody1
cytryna400-500g
ogórków gruntowych1/4szkl
cukru trzcinowego+ plastry
cytryny, kostki
lodu (do podania)
Cukier wsypać do rondelka, zalać 50ml
wody. Zagotować. Tak powstały
syrop gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z ognia, odstawić na bok i ostudzić.
Ogórki i
cytrynę umyć, obrać ze skórki, pokroić w mniejsze kawałki. Zmiksować w blenderze razem z
cukrowym syropem i resztą
wody. Przecedzić przez sitko, przelać do dzbanka. Dorzucić kostki
lodu, plastry
cytryny. Gotową lemoniadę wstawić do lodówki. Podawać schłodzoną.