ßßß Cookit - przepis na TOSTY Z TOFU, OGÓRKIEM I PIECZARKAMI

TOSTY Z TOFU, OGÓRKIEM I PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Wszyscy mają tofu, (nareszcie) mam i ja! Tofu to dla mnie taki magiczny produkt. Bowiem z pozoru ta biała, jakby gumowata kostka, na dodatek jedzona solo właściwie bez smaku, kryje w sobie ogromny kulinarny oraz smakowy potencjał! Tofu jest bardzo uniwersalnym produktem - w wersji podstawowej jest kremowobiałe, bardzo sprężyste. Można je marynować, smażyć, grillować. Dzięki temu, że dobrze pochłania smaki - idealnie sprawdzi się przygotowane zarówno na słodko, jak i słono. U mnie dzisiaj tofu na śniadanie, w wersji wytrawnej. Ukryte w chrupiących orkiszowych tostach. W towarzystwie świeżego ogórka i pieczarek, wzbogacone smakiem musztardy, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu - to połączenie zachwyci każde podniebienie! Spróbujecie?
Przepis (jedna porcja - dwa tosty):
4 kromki chleba (u mnie: orkiszowy)
50g naturalnego tofu
1 ogórek gruntowy
1 pieczarka
musztarda delikatesowa
świeży rozmaryn
sól, pieprz (do smaku)
Ogórka i pieczarkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Tofu pokroić w plastry. Dwie kromki chleba posmarować musztardą. Na musztardzie rozłożyć plastry tofu, ogórka i pieczarki. Posypać świeżym rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu. Przykryć pozostałymi dwoma kromkami chleba. Opiec w tosterze. Gotowe tosty przekroić i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/07/tosty-z-tofu-ogorkiem-i-pieczarkami.html