Wykonanie
Wszyscy mają
tofu, (nareszcie) mam i ja!
Tofu to dla mnie taki magiczny produkt. Bowiem z pozoru ta biała, jakby gumowata kostka, na dodatek jedzona
solo właściwie bez smaku, kryje w sobie ogromny kulinarny oraz smakowy potencjał!
Tofu jest bardzo uniwersalnym produktem - w wersji podstawowej jest kremowobiałe, bardzo sprężyste. Można je marynować, smażyć, grillować. Dzięki temu, że dobrze pochłania smaki - idealnie sprawdzi się przygotowane zarówno na słodko, jak i słono. U mnie dzisiaj
tofu na śniadanie, w wersji wytrawnej. Ukryte w chrupiących orkiszowych tostach. W towarzystwie świeżego
ogórka i
pieczarek, wzbogacone smakiem
musztardy, świeżego
rozmarynu,
soli i
pieprzu - to połączenie zachwyci każde podniebienie! Spróbujecie?










Przepis (jedna porcja - dwa tosty):4 kromki
chleba (u mnie: orkiszowy)50g naturalnego
tofu1
ogórek gruntowy1
pieczarkamusztarda delikatesowaświeży
rozmarynsól,
pieprz (do smaku)
Ogórka i
pieczarkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Tofu pokroić w plastry. Dwie kromki
chleba posmarować
musztardą. Na musztardzie rozłożyć plastry
tofu,
ogórka i
pieczarki. Posypać świeżym
rozmarynem, szczyptą
soli i
pieprzu. Przykryć pozostałymi dwoma kromkami
chleba. Opiec w tosterze. Gotowe tosty przekroić i podawać.