ßßß Cookit - przepis na PANIEROWANY MAKARON PENNE

PANIEROWANY MAKARON PENNE

nazwa

Wykonanie

Makaronowy fusion w kolorach Omnomnom? Dzięki tym barwnym makaronom w ostatnim czasie kuchnie wielu blogerów kulinarnych nabrały naprawdę wspaniałych i intensywnych kolorów! Naszym zadaniem było stworzenie dania, które będzie wymagać od nas fantazji i kreatywności. Hasłem, które miało przyświecać naszemu gotowaniu miało być zdanie: "Daj sie ponieść fantazji! Niech będzie międzynarodowo - nowocześnie i kolorowo!". Długo zastanawiałam się, do czego wykorzystać otrzymane produkty. W końcu padło na makaron panierowany. Już sam makaron przenosi nas do słonecznych Włoch. Do tego parmezan - włoski ser. Płatki migdałowe to smak prosto z Azji. A sama "panierka" kojarzy mi się osobiście z kuchnią polską. Panierowane kotlety schabowe, panierowana ryba - któż z nas tego nie zna z rodzinnego domu? Któż z nas tego nie lubi? Dlatego żeby w daniu znaleźć również akcent polski - panierka! Panierowany makaron. Smacznego! Makaronowe chrupanie polecam!
Przepis (dwie porcje):
180g makaronu penne Omnomnom
40g płatków migdałów
20g startego parmezanu
20g bułki tartej
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić i ostudzić. W misce wymieszać ze sobą płatki migdałów, starty parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Tak przygotowaną panierkę dodać do makaronu, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić makaron. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż do zarumienienia. Rozłożyć na talerze. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/panierowany-makaron.html