Wykonanie
Makaronowy fusion w kolorach Omnomnom? Dzięki tym barwnym
makaronom w ostatnim czasie kuchnie wielu blogerów kulinarnych nabrały naprawdę wspaniałych i intensywnych kolorów! Naszym zadaniem było stworzenie dania, które będzie wymagać od nas fantazji i kreatywności. Hasłem, które miało przyświecać naszemu gotowaniu miało być zdanie: "Daj sie ponieść fantazji! Niech będzie międzynarodowo - nowocześnie i kolorowo!". Długo zastanawiałam się, do czego wykorzystać otrzymane produkty. W końcu padło na
makaron panierowany. Już sam
makaron przenosi nas do
słonecznych Włoch. Do tego
parmezan - włoski
ser.
Płatki migdałowe to smak prosto z Azji. A sama "panierka" kojarzy mi się osobiście z kuchnią polską. Panierowane kotlety
schabowe, panierowana
ryba - któż z nas tego nie zna z rodzinnego domu? Któż z nas tego nie lubi? Dlatego żeby w daniu znaleźć również akcent polski - panierka! Panierowany
makaron. Smacznego!
Makaronowe chrupanie polecam!






Przepis (dwie porcje):180g
makaronu penne Omnomnom40g
płatków migdałów20g startego
parmezanu20g
bułki tartej2 łyżki
masła1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzuMakaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany
makaron odcedzić i ostudzić. W misce wymieszać ze sobą
płatki migdałów, starty
parmezan,
bułkę tartą,
sól i
pieprz. Tak przygotowaną panierkę dodać do
makaronu, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać
masło. Wrzucić
makaron. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż do zarumienienia. Rozłożyć na talerze. Podawać.