ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: ryż brązowy na zielono!

Breakfast's time!: ryż brązowy na zielono!

nazwa

Wykonanie

Zielono mi! Wczoraj wieczorem pomalowałam paznokcie na miętowy kolor, dzisiejszy dzień zaczęłam od kubka zielonej herbaty, w osiedlowym warzywniaku kupiłam zielone jabłuszka na drugie śniadanie, a na obiad również serwuję sobie danie w tym trawiastym kolorze! Nawet sztućce mam zielone! Ach, zielono mi!
RYŻ Z OGÓRKIEM I SOSEM KOPERKOWYM
Przepis (jedna porcja):
100g brązowego ryżu Britta
3 ogórki gruntowe
50g serka homogenizowanego naturalnego
kilka gałązek świeżego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Brązowy ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (około 30-40 minut). Ogórki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce w grube paski. Przygotować sos: czosnek obrać i zgnieść za pomocą praski. Koperek opłukać i drobno posiekać. Tak przygotowany czosnek i koperek wymieszać z serkiem homogenizowanym, doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż będzie już gotowy należy go odcedzić i zmieszać z sosem koperkowo-czosnkowym. Całość przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć plastry ogórków. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/09/ryz-brazowy-na-zielono.html