Zielono mi! Wczoraj wieczorem pomalowałam paznokcie na miętowy kolor, dzisiejszy dzień zaczęłam od kubka zielonej herbaty, w osiedlowym warzywniaku kupiłam zielone jabłuszka na drugie śniadanie, a na obiad również serwuję sobie danie w tym trawiastym kolorze! Nawet sztućce mam zielone! Ach, zielono mi!RYŻ Z OGÓRKIEM I SOSEM KOPERKOWYMPrzepis (jedna porcja):100g brązowego ryżu Britta3 ogórki gruntowe50g serka homogenizowanego naturalnegokilka gałązek świeżego koperku1 ząbek czosnkusól, pieprzBrązowy ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (około 30-40 minut). Ogórki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce w grube paski. Przygotować sos: czosnek obrać i zgnieść za pomocą praski. Koperek opłukać i drobno posiekać. Tak przygotowany czosnek i koperek wymieszać z serkiem homogenizowanym, doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż będzie już gotowy należy go odcedzić i zmieszać z sosem koperkowo-czosnkowym. Całość przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć plastry ogórków. Podawać.