Wykonanie
Z
ciecierzycy można zrobić prawdziwe cuda. Najbardziej popularną pastą z
ciecierzycy jest oczywiście hummus, który sama uwielbiam i mogłabym jeść bez końca! Dzisiaj jednak proponuję Wam coś innego. Coś równie pysznego, jak hummus, tyle że w wersji na słodko. A dokładniej: na
czekoladowo! W końcu dzisiaj jest bardzo słodki, bardzo wyjątkowy dzień! DZIEŃ
CZEKOLADY, a takie święto przecież trzeba odpowiednio uczcić, prawda?!




/Przygotowana w Speedcook'u/Przepis (jeden słoiczek):1szkl suchej
ciecierzycy50g
gorzkiej czekolady 85%1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżka gorzkiego
kakao2 łyżki
cukru trzcinowego1/2szkl
orzechów (u mnie: laskowe)(jeśli lubicie bardziej słodkie smarowidła, dodajcie więcej słodzidła)
Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować (w nowej wodzie), aż do miękkości, odsączyć, ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ostudzoną
ciecierzycę umieścić w naczyniu miksującym. Dodać
orzechy, rozpuszczoną
czekoladę,
kakao,
sól i
cukier trzcinowy. Nastawić maszynę: obroty 5, czas 2 minuty. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładki, jednolity krem. Jeśli tak nie jest, należy dłużej miksować, ewentualnie dodać odrobinę
wody. Gotową pastę przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.