ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWA PASTA z ciecierzycy

CZEKOLADOWA PASTA z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Z ciecierzycy można zrobić prawdziwe cuda. Najbardziej popularną pastą z ciecierzycy jest oczywiście hummus, który sama uwielbiam i mogłabym jeść bez końca! Dzisiaj jednak proponuję Wam coś innego. Coś równie pysznego, jak hummus, tyle że w wersji na słodko. A dokładniej: na czekoladowo! W końcu dzisiaj jest bardzo słodki, bardzo wyjątkowy dzień! DZIEŃ CZEKOLADY, a takie święto przecież trzeba odpowiednio uczcić, prawda?!
/Przygotowana w Speedcook'u/
Przepis (jeden słoiczek):
1szkl suchej ciecierzycy
50g gorzkiej czekolady 85%
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2szkl orzechów (u mnie: laskowe)
(jeśli lubicie bardziej słodkie smarowidła, dodajcie więcej słodzidła)
Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnego dnia ugotować (w nowej wodzie), aż do miękkości, odsączyć, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzoną ciecierzycę umieścić w naczyniu miksującym. Dodać orzechy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, sól i cukier trzcinowy. Nastawić maszynę: obroty 5, czas 2 minuty. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładki, jednolity krem. Jeśli tak nie jest, należy dłużej miksować, ewentualnie dodać odrobinę wody. Gotową pastę przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/sobota-ze-speedcookiem-czekoladowa.html