Wykonanie
Dzisiaj w
porze obiadowej zabrałam resztę domowników na wycieczkę. Gdzie? Prosto do Francji. Bo to właśnie z tamtych rejonów wywodzi się
sałatka, którą zajadaliśmy się ze smakiem.
Sałatka nicejska. Obecnie jest ona znana już na całym świecie. Serwowana w różnych wariantach, ale zawsze szybka w wykonaniu, prosta, lekka i smaczna. A jednocześnie sycąca, idealnie sprawdza się na letni, lekki posiłek. Lubicie?

2 puszki
tuńczyka w wodzie3
pomidory6 (średnich)
jajek1
czerwona cebulasałata lodowapieprz czarnypieprz ziołowy2 łyżki
oliwy z oliwek(u mnie:
czosnkowo-
ziołowa)
Jajka ugotować na twardo. Do dużej miski porwać (na mniejsze kawałki)
sałatę lodową.
Pomidory umyć, pokroić w "łódeczki" i ułożyć na sałacie.
Cebulę posiekać w drobne plasterki, ułożyć na pomidorach.
Tuńczyka odsączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Gotowe
jajka obrać ze skorupek, następnie pokroić w ćwiartki, dodać do sałatki. Całość doprawić
pieprzem czarnym i
ziołowym, skropić
oliwą.
