Wykonanie
Kiedyś kojarzyłam
fasolę jedynie z potrawami w wersji wytrawnej.
Sałatka, zupa,
fasola jako dodatek do ryżu/kaszy. Jakie było moje zdziwienie, gdy pierwszy raz zobaczyłam przepisy na
fasolowe słodkości. Jakie było moje zaskoczenie, gdy pierwszy raz tych słodkości spróbowałam!
Czekoladowe ciasto
fasolowe i fasolowa 'nutella' to moje numery jeden, jeśli chodzi o
fasolę czerwoną. Natomiast
fasola biała do tej
pory smakowała mi najbardziej w wersji kokosowej. Od dzisiaj mam nową ulubioną:
orzechową! Koniecznie spróbujcie tego kremu!



/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):1/2szkl
białej fasoli (suchej)szczypta
soliszczypta
cynamonugarść
orzechów100ml
mleka orzechowego1 łyżka
masła orzechowegoziarenka z 1/2
laski wanilii1 łyżeczka
cukru trzcinowegoBiałą fasolę zalać wrzątkiem i moczyć przez całą noc. Rano zagotować, aż będzie miękka. W tym czasie do naczynia miksującego wrzucić
orzechy (u mnie: macadamia). Nastawić maszynę: obroty: 4, czas: 15 sekund. Włączyć. Gotową
fasolę odcedzić i również umieścić w naczyniu miksującym. Dodać
sól,
cynamon,
wanilię,
masło orzechowe. Dolać
mleko orzechowe. Ponownie nastawić maszynę: obroty: 3, czas: 1 minuta. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładki krem, który należy przełożyć do pucharka. Krem dobrze smakuje zarówno na ciepło (podawać od razu po przyrządzeniu), jak też na zimno (można schłodzić go w lodówce).