ßßß Cookit - przepis na ORZECHOWY KREM z białej fasoli

ORZECHOWY KREM z białej fasoli

nazwa

Wykonanie

Kiedyś kojarzyłam fasolę jedynie z potrawami w wersji wytrawnej. Sałatka, zupa, fasola jako dodatek do ryżu/kaszy. Jakie było moje zdziwienie, gdy pierwszy raz zobaczyłam przepisy na fasolowe słodkości. Jakie było moje zaskoczenie, gdy pierwszy raz tych słodkości spróbowałam! Czekoladowe ciasto fasolowe i fasolowa 'nutella' to moje numery jeden, jeśli chodzi o fasolę czerwoną. Natomiast fasola biała do tej pory smakowała mi najbardziej w wersji kokosowej. Od dzisiaj mam nową ulubioną: orzechową! Koniecznie spróbujcie tego kremu!
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
1/2szkl białej fasoli (suchej)
szczypta soli
szczypta cynamonu
garść orzechów
100ml mleka orzechowego
1 łyżka masła orzechowego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Białą fasolę zalać wrzątkiem i moczyć przez całą noc. Rano zagotować, aż będzie miękka. W tym czasie do naczynia miksującego wrzucić orzechy (u mnie: macadamia). Nastawić maszynę: obroty: 4, czas: 15 sekund. Włączyć. Gotową fasolę odcedzić i również umieścić w naczyniu miksującym. Dodać sól, cynamon, wanilię, masło orzechowe. Dolać mleko orzechowe. Ponownie nastawić maszynę: obroty: 3, czas: 1 minuta. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładki krem, który należy przełożyć do pucharka. Krem dobrze smakuje zarówno na ciepło (podawać od razu po przyrządzeniu), jak też na zimno (można schłodzić go w lodówce).
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/sobota-ze-speedcookiem-orzechowy-krem-z.html