Wykonanie
Pierwszy raz miałam okazję spróbować
oleju z
awokado. A wszystko dzięki Greencado - firmie, która od niedawna importuje ten produkt prosto z Nowej Zelandii. Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania buteleczkę takiego
oleju. Przyznam szczerze, że byłam go bardzo ciekawa, ponieważ jestem wielką fanką samego
awokado, ze względu na jego wspaniały smak, różnorodność możliwości wykorzystania w kuchni, a także za właściwości zdrowotne, których ma całe mnóstwo.
Olej z
awokado to ponoć najzdrowszy
olej spożywczy, jaki został stworzony przez naturę. I jest naprawdę smaczny, delikatny w smaku, jednak z wyraźnie wyczuwalną nutą
awokado!
Póki co wykorzystałam go do sałatki, ale producent zapewnia, że nadaje się również do smażenia, jako dodatek do
pieczywa, różnego rodzaju dressingów i
sosów. Naprawdę warto
mieć go w swojej kuchni.
Przepis (jedna porcja):wędzona kieszonka z
łososia ze
szpinakiem1
pomidorliście
zielonej sałaty3 łyżki
konserwowej kukurydzy1 łyżka
oleju z
awokado Greencado1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprz (do smaku)Liście
sałaty opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na głębokim talerzu.
Pomidora umyć, pokroić w ćwiartki. Kieszonkę z
łososia pokroić w plastry. Ułożyć na liściach
sałaty. Całość obsypać
kukurydzą konserwową. Skropić
sokiem z cytryny i
olejem z
awokado, doprawić
solą i
pieprzem. Podawać.