ßßß Cookit - przepis na JĘCZMIENNY PUDDING z pomarańczą, migdałami i cynamonem

JĘCZMIENNY PUDDING z pomarańczą, migdałami i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio próbowałam pierwszy raz płatków gryczanych, dzisiaj próbuję, jak smakują płatki jęczmienne. I jestem nimi zachwycona! Te płatki to moc właściwości! Płatki jęczmienne pochodzą z pełnego przemiału. Dzięki temu są produktem zrównoważonym odżywczo. Są doskonałą propozycją na śniadanie, świetną alternatywą dla znanych wszystkim płatków owsianych. Mają delikatny i naturalny smak. Płatki jęczmienne posiadają wyjątkowe właściwości lecznicze: spożywanie płatków jęczmiennych poleca się osobom zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Płatki jęczmienne mają bowiem właściwości antynowotworowe i antywirusowe. Bogate w błonnik, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez oraz witaminy z grupy B stanowią cenne źródło wartości odżywczych. Poza tym świetnie działają na naszą urodę: bogate są w substancję zwaną niacyną (witamina PP), która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci. Płatki jęczmienne znane są również ze swych właściwości odchudzających.Zawarty w płatkach rozpuszczalny błonnik pokarmowy nie tylko bowiem przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, ale również reguluje i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. [źródło: http://www.ofeminin.pl ] U mnie dzisiaj pudding jęczmienny, cynamonowy, podany z pomarańczą i płatkami migdałów. Delikatny, kremowy, słodki, zdrowy. Czyżby znowu śniadanie idealne?
Przepis (jedna porcja):
5 łyżek płatków jęczmiennych Halina
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka cynamonu
1 pomarańcza
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka płatków migdałów
Płatki jęczmienne wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut, aż wsiąkną wodę. Przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać cynamon i cukier trzcinowy, zagotować. Trzymać na ogniu, aż płatki zgęstnieją (około 10 minut), co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotowe płatki zdjąć z ognia, ostudzić, przełożyć do pucharka. Pomarańczę obrać, pokroić w półplasterki, ułożyć na płatkach. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano wyjąć gotowy pudding i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/jeczmienny-pudding-z-pomarancza.html