Wykonanie
Kozie mleko było podstawą mojej diety w dzieciństwie. Powodem była nietolerancja laktozy. Minęły jednak lata, alergia zniknęło właściwie równie szybko i niespodziewanie, jak się pojawiła, a ja nawet nie pamiętałam smaku
koziego mleka. Do zeszłego tygodnia. Nietolerancja wróciła, wróciło też
mleko kozie. Jeśli lubicie kozi
serek to polubicie również to
mleko. Ma specyficzny smak, ale mi osobiście odpowiada. Poza tym jest bardzo zdrowe, dużo zdrowsze niż krowie.
Mleko kozie to dar dla zdrowia i urody. I prawdziwa eksplozja smaku w połączeniu z delikatną
kaszą manną, słodką
konfiturą morelową,
cynamonem oraz
rozmarynem.

Przepis (jedna porcja):40g
kaszy manny50ml
wody200ml
mleka koziego1 łyżeczka
rozmarynuszczypta
cynamonu+
konfitura morelowa (u mnie: domowa)
Mleko wlać do rondelka, zagotować.
Kaszę mannę wymieszać razem z
wodą, w osobnym garnuszku. Do gotującego się
mleka powoli wlać
kaszę mannę z
wodą, cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Zmniejszyć ogień, dodać
cynamon, ponownie zamieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, aż do zgęstnienia. Gotową
mannę przełożyć do miseczki. Polać
konfiturą morelową, posypać
rozmarynem. Podawać na ciepło.