ßßß Cookit - przepis na Halawa

Halawa

nazwa

Wykonanie

Z racji tego, że właśnie trwa Najpiękniejszy Festiwal Świata, a mnie na nim nie ma (buuu), postanowiłam przypomnieć sobie w domowym zaciszu, jak wspaniale gotują Hare Krysznowcy :)
Składniki na dwie porcje:
1/2 jabłka
1/3 szklanki kaszy manny
2 łyżeczki oleju roślinnego
1/4 łyżeczki cynamonu
1 szklanka wody
3 łyżeczki cukru
2 paski kandyzowanej kantalupy SKOWRCU
Przepis:
Do garnuszka wlewamy olej, podgrzewamy chwilę, następnie wsypujemy kaszę mannę i mieszamy do momentu aż się zarumieni. W tym czasie, w osobnym garnuszku, podgrzewamy wodę z dodatkiem cukru. Po doprowadzeniu jej do wrzenia wlewamy ją do przyrumienionej kaszy manny. Szybko mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko, pokrojoną w kostkę kantalupę oraz cynamon. Całość cały czas intensywnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, która lekko odchodzi od brzegów garnka.
Halawę jabłkową podajemy na ciepło lub na zimno, jak kto lubi :)
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2014/08/halawa.html