Wykonanie
Z racji tego, że właśnie trwa Najpiękniejszy Festiwal Świata, a mnie na nim nie ma (buuu), postanowiłam przypomnieć sobie w domowym zaciszu, jak wspaniale gotują Hare Krysznowcy :)
Składniki na dwie porcje:1/2
jabłka1/3 szklanki
kaszy manny2 łyżeczki
oleju roślinnego1/4 łyżeczki
cynamonu1 szklanka
wody3 łyżeczki
cukru2 paski kandyzowanej kantalupy SKOWRCUPrzepis:Do garnuszka wlewamy
olej, podgrzewamy chwilę, następnie wsypujemy
kaszę mannę i mieszamy do momentu aż się zarumieni. W tym czasie, w osobnym garnuszku, podgrzewamy
wodę z dodatkiem
cukru. Po doprowadzeniu jej do wrzenia wlewamy ją do przyrumienionej
kaszy manny. Szybko mieszamy. Następnie dodajemy starte
jabłko, pokrojoną w kostkę kantalupę oraz
cynamon. Całość cały czas intensywnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, która lekko odchodzi od brzegów garnka.Halawę
jabłkową podajemy na ciepło lub na zimno, jak kto lubi :)