Wykonanie
Zanim przejdę do śniadania, jeszcze zanim
wrócę do rzeczywistości - DZIĘKUJĘ! Wszystkim tym, którzy byli wczoraj ze mną myślami, wspierali mnie, kibicowali i trzymali kciuki! A po programie gratulowali. Nawet nie wiecie, jak wiele znaczą dla mnie takie pozytywne opinie, takie ciepłe słowa. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się aż takiej reakcji! Co do samego występu, podsumuję to słowami "marzenia się spełniają". Niezapomniana przygoda! Gotowanie z Anią Starmach było dla mnie zaszczytem i wielkim przeżyciem. Cieszę się, że mogłam poznać zarówno Anię, jak i całą ekipę Dzień Dobry Tvn. Początkowo towarzyszył mi ogromny stres, ale z każdą kolejną minutą było go coraz mniej. Co tu dużo pisać - jestem szczęśliwa, że tam byłam, że gotowałam, że zobaczyłam jak to wszystko wygląda "od kuchni" (dosłownie i w przenośni). Super!
Dzisiaj myślami jestem jeszcze w Warszawie, ale ciałem już w domu, emocje powoli opadają, chociaż radość chyba nigdy nie zniknie. Trzeba jednak wrócić do codzienności, a codzienność zapowiada się pod znakiem notatek i jeszcze większej ilości notatek. W telewizji było fajnie, ale na mojej uczelni też tak jest! Więc do dzieła, do dzieła, sesja poprawkowa nieubłagalnie się zbliża. Najpierw jednak śniadanie. Wczoraj wieczorem do kokilki wpadł
pudding z
manny, a w sam środek
puddingu wpadło
jabłko! I co dobrego z tego wyniknęło?
JOGURTOWO-
CYNAMONOWY PUDDING Z
JABŁKIEMPrzepis (jedna porcja):4 łyżki
kaszy manny200ml
mleka50ml
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
cynamonu1
jabłkoPołowę
mleka wlać do rondelka i zagotować. W drugiej połowie rozmieszać dokładnie
kaszę mannę. Gdy
mleko w rondelku się zagotuje zmniejszyć ogień i dolać resztę
mleka (z
kaszą), cały czas mieszając. Gotować przez 5-7 minut, aż do zgęstnienia. Gotową
kaszę zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
Jabłko umyć, obrać i wydrążyć środek. Do
kaszy dodać
jogurt naturalny i wymieszać. Połowę "masy" przelać do kokilki/miseczki. Do pozostałej części dodać
cynamon, wymieszać i również wlać do kokilki (jako drugą warstwę). Włożyć delikatnie
jabłko. Całość włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Rano wyjąć i podawać.