Wykonanie
Czas na szybkie śniadanie lub deser.
Kasza manna z tartym
jabłkiem kojarzy mi się z podwieczorkami w przedszkolu, które bardzo lubiłam. Postanowiłam jednak przygotować wersję wegańską, czyli zamiast
mleka krowiego, użyłam
mleko sojowe. Według mnie gotowa
kasza manna smakuje bardzo podobnie, jak przyrządzona w tradycyjnym
mleku, a jeśli dodać do tego tarte
jabłko i
cynamon, to już w ogóle smak
mleka sojowego zanika (czytałam, że niektórzy nie potrafią się przyzwyczaić do smaku soi).
Ilość składników na 1 porcję.Składniki:*
mleko sojowe/tradycyjne (300 ml)*4 łyżki
kaszy manny*1 małe
jabłko*
cynamon*opcjonalnie:
cukierPrzygotowanie:W rondelku podgrzewam
mleko sojowe (polecam
napój sojowy z Biedronki za 4,99. Jeśli lubicie, możecie użyć
mleka krowiego. W/w
napój ma już
cukier w swoim składzie, dlatego nie słodzę
kaszy, ale jeśli używacie
mleka tradycyjnego, może on się Wam przydać). W momencie, gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza dodaję
kaszę mannę i cały czas mieszając, gotuję, aż do zgęstnienia przez 2-3 minuty.Ugotowaną
kaszę przekładam do naczynia, w którym
będę ją podawać.
Jabłko myję, ćwiartkuję, wycinam szypułę, obieram ze skórki (marketowe
jabłka wyglądają jak nawoskowane, jeśli macie dostęp do takich prosto z drzewa, to możecie nie obierać skórki) i ścieram je na tarce (grubość oczek dowolna).Starte
jabłko mieszam z
cynamonem i układam na wierzch
kaszy. Jeszcze trochę oprószam
cynamonem z góry i gotowe. Deser można jeść na ciepło, jak i na zimno, na śniadanie i na podwieczorek.Smacznego!