Wykonanie
Nie przejmując się pogodą, czyli minusową temperaturą, zimnym wiatrem i nieśmiało padającym jeszcze śniegiem pomieszanym z deszczem, bawię się w wiosnę. W końcu mamy koniec marca, za chwilę kwiecień. Podlewam
rzeżuchę, do wazonu wstawiam bazie, bukszpan i pachnące żonkile, na
stole w jadalni stawiam porcelanową
kurę, która u nas w domu od kilku już lat zwiastuje nadchodzące Święta Wielkanocne. Gotuję
jajka, które pomaluję wieczorem kolorowymi farbkami. Do piekarnika wstawiam makowiec. W kuchni pachnie
chrzanem, domową
szynką i lukrem, którym poleję
drożdżowe babki. Pachnie wiosną i Świętami.

cynamonowo-
pomarańczowy pudding z
kaszy manny (polany
miodem)Przepis (jedna porcja):3 łyżki
kaszy manny1/2 szkl
mleka1
białko jajka1 (duża)
pomarańcza1 łyżeczka stewi1 łyżeczka
cynamonuPomarańczę przekroić; tak, aby powstały dwie części (w proporcji 3:1). Obie części delikatnie wydrążyć, wycisnąć sok.
Kaszę mannę zalać
mlekiem i
sokiem z
pomarańczy. Dodać
cynamon i
stewię. Gotować, aż do uzyskania odpowiedniej, czyli gęstej konsystencji. Gotową
kaszę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie
białko jajka ubić na sztywną pianę. Dodać do ostudzonej (!)
kaszy manny, wszystko delikatnie ze sobą wymieszać i przełożyć do 'miseczek' z
pomarańczy. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż do stężenia (u mnie była to cała noc). Podawać na śniadanie lub na deser/podwieczorek.