Wykonanie
Uwielbiam domowe batoniki owsiane, uuwielbiam! Te są jednymi z lepszych, jakie kiedykolwiek miałam okazję robić, a później jeść, naprawdę! Inspiracją był dla mnie przepis, który podesłała mi Sylwia, za co bardzo jej dziękuję! Trochę pokombinowałam ze składnikami, jak to mam w zwyczaju, i tak oto powstały owsiane batoniki z domową
konfiturą malinową i
wanilią. Są idealne! Zdrowe i pyszne. Smakują dużo lepiej, niż te ze sklepu.






Inspiracja: http://www.thefoodtime.com/Przepis (10 batoników):2szkl
płatków owsianych Halina1szkl
otrąb pszennych7 łyżek
miodu100g
masła2
jajkaziarenka z 1
laski wanilii2 łyżki
mąki ziemniaczanej200g
konfitury malinowej (u mnie: domowa)Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Masło i
miód rozpuścić w rondelku. Odstawić na bok, do ostygnięcia. W drugim rondelku zagotować
konfiturę malinową z dodatkiem ziarenek
wanilii. Do gotującej się
konfitury dodać
mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia, cały czas delikatnie mieszając. Odstawić. W misce wymieszać
płatki owsiane i
otręby. Dodać roztrzepane
jajka oraz ostudzone
masło z
miodem. Dokładnie wszystko wymieszać. 2/3 masy owsianej wyłożyć na małą blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Wyrównać. Wyłożyć masę
malinowo-
waniliową, rozsmarować po całości. Na wierzch wyłożyć pozostałą część masy owsianej. Wstawić do piekarnika. Piec około 30minut, aż do złocistego koloru. Wyjąć i dokładnie wystudzić. Pokroić. Przechowywać w suchym miejscu.