Wykonanie
To spotkanie miałyśmy zaplanowane już od jakiegoś czasu, ale wiadomo, jak to jest w ciągu roku szkolnego/akademickiego. Czekałyśmy więc na wakacje i nareszcie się doczekałyśmy! Wczoraj wieczorem odebrałam Anetę z dworca autobusowego i tak, wspólnie, rozpoczęłyśmy weekend. Ostatni raz widziałyśmy się, gdy wszystko było pokryte
białym puchem, a mroźne powietrze utrudniało prawidłowe funkcjonowanie. Teraz? Teraz straszy nas ciemne niebo i spadające krople deszczu, ale nie damy się!ALE, ALE! ... Najpierw podwójna
kawa! Najpierw podwójne śniadanie! Jestem w niebie. Naprawdę! Poranny posiłek w towarzystwie. Śniadanie dla dwóch osób. Dla mnie chyba nie ma większej przyjemności.
Przepis (dwie porcje):5 łyżek
kaszy manny1 szklanka
mleka200g
sera białego1 (duże)
jabłko1 łyżka
miodu4 listki świeżej
miętyJabłko umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondelka, zalać
mlekiem, dodać
miętę,
miód i zagotować. Ciągle mieszając powoli wsypać
kaszę mannę. Gdy odpowiednio zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut. Po upływie czasu dodać do
kaszy ser biały i zblendować na gładką masę. Przełożyć do pucharków i włożyć na noc do lodówki.Przepis bierze udział w akcji/konkursie: Blogerzy w Zbożu: Zboże Smakuje i Inspiruje