Wykonanie

Kochani, dzisiejsze
ciasteczka zrobiłam z myślą o mojej jutrzejszej podróży. Co prawda to tylko 3 dni, ale dobrze jest
mieć coś swojego pod ręką :) Przekonałam się do
mąki owsianej i już wiem, że sprawdza się świetnie w ciasteczkach oraz w naleśnikach! Ma swój charakterystyczny smak, ale nie tak wyrazisty, jak np.
mąka pełnoziarnista, więc nikt nie musi zauważyć, że coś pozmieniałam :)
Ciasteczka są kruche, słodkie i przełamane kwaśnym smakiem
malin, a takie połączenia są chyba najlepsze :)Składniki:1 szklanka
mąki ryżowej1/2 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
płatków jęczmiennych1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli120g
masła1/3 szklanki
brązowego cukru1
jajko1 szklanka
malinPrzygotowanie:Ucieramy
masło z
cukrem i po chwili dodajemy
jajko. Miksujemy, aż składniki się połączą. Powoli wsypujemy wszystkie suche składniki i ponownie ucieramy. Na sam koniec dorzucamy
maliny i delikatnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po czubatej łyżce ciasta, można formować kulki i delikatnie spłaszczyć.Pieczemy w 170-180 stopniach przez 20-25 min lub do momentu zarumienienia
ciasteczek.Po upieczeniu przekładamy do wystudzenia i delikatnego stwardnienia. Przechowujemy w pojemniczku.Smacznego :)


