ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z karmelizowanymi truskawkami

Bułeczki z karmelizowanymi truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kochani, ponownie wkręciłam się w pieczenie drożdżówek, a te już robię trzeci raz, więc stwierdziłam, że w końcu wybiorę zdjęcia i podzielę się nimi z Wami :) Pierwszy raz piekłam je do pracy dla całej Cukrowej załogi i przypadły im do gustu, dlatego następne porcje były już dla rodziny i przyjaciół. Nie znam jeszcze osoby, która odmówiłaby sobie świeżutkiej bułeczki, a jeśli w grę wchodzą owoce to już serce skradzione, a przynajmniej moje. Oczywiście możecie wykorzystać inne dostępne owoce, jednak dla mnie truskawki wkomponowały się idealnie :)
Składniki:
ciasto:
600g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
50g cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
jajko
270ml mleka
50g masła roślinnego
szczypta soli
karmelizowane truskawki:
200g truskawek
50g masła
80g cukru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Robimy rozczyn- świeże drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce cukru i mąki oraz parę łyżek ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.
Do garnka wsypujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta, łącznie z wyrośniętymi drożdżami- dokładnie zagniatamy. Uformowaną kulę obsypujemy na górze mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Truskawki myjemy i obieramy. Kroimy na pół (ewentualnie giganty na cztery części). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż zbrązowieje. Wrzucamy truskawki i odrobinę cynamonu. Całość dokładnie ze sobą łączymy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy. Pół nadzienia rozkładamy na pierwszą część ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Zostawiamy po 4cm wolnego miejsca z każdej strony. Tworzymy rulon, który dzielimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż się zarumienią. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/06/bueczki-z-karmelizowanymi-truskawkami.html