Wykonanie

Kochani, już jutro Mikołajki, więc można jakoś celebrować ten dzień, a przynajmniej ja zamierzam to zrobić.
Plany jeszcze nie są dokładnie sprecyzowane, ale kulinarnie już to czujemy. Nie
mogę pominąć akcji Podaruj misia, którą wspieramy już od paru lat. Mam już swoje faworytki, a Wy? :)Pomysł na taki deser zaczerpnęłam z najnowszego numeru magazynu "Kuchnia". Wybrałam go, ponieważ jest delikatny, nie wymaga użycia litrów
śmietanki i innych dodatków tego typu. Najważniejszym elementem są według mnie pierniki i
przyprawy- nie może zabraknąć
cynamonu, o którym wspominałam na facebook'u :)Składniki:/5 porcji/4
jabłka2 łyżki
masła1 łyżka
syropu klonowego1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
imbiru3
jajka30g
cukru pudru250g
mascarpone2 opakowania pierników
ToruńskichPrzygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Karmelizujemy na patelni z
syropem klonowym,
masłem i
przyprawami. Przekładamy do miseczki.Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pierniki.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem na kogel-
mogel, dodajemy
mascarpone.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.W przezroczystych szklankach układamy połowę piernika, następnie połowę kremu, resztę piernika,
jabłka i resztę kremu. Wstawiamy na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.Smacznego :)

