ßßß Cookit - przepis na Sernik

Sernik

nazwa

Wykonanie

Przez długi czas nie mogłam się ponownie przekonać do serników, a to chyba dlatego, że zbyt dużo zjadłam tych kupnych i całkowicie przesłodzonych. Jednak gdy na stół trafia odwieczny sernik z receptury mojej mamy, babci..to nie mogę mu się oprzeć. Idealnie delikatny i zawsze wyrośnięty (oczywiście pod warunkiem, że nie otwieramy podczas pieczenia piekarnika), a poza tym jest zawsze tak śmiesznie popękany i to lubię najbardziej. Czasami robimy go z dodatkiem rodzynek, czasami z brzoskwiniami z puszki, a czasami taki zwyczajny, jak dzisiaj. Na niedzielę nadaje się idealnie :)
Składniki na nadzienie:
1 kg sera (np Wieluński)
10 jaj
1 kostka masła roślinnego
3/4 szklanki cukru
cały budyń śmietankowy
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
Masło trzeć na pulchną masę, dodać żółtka, proszek, cukier i ser.
Białka utrzeć na sztywną pianę i wmieszać do wcześniej utartej masy.
Na spód blachy wykładamy 3/4 wyrobionego ciasta, następnie wylewamy masę serową i wykładamy resztę ciasta np, tworząc wałeczki i układać kratę, lub rozrzucić ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 1h.
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/05/sernik.html