ßßß Cookit - przepis na Ciasto gruszkowo-imbirowe

Ciasto gruszkowo-imbirowe

nazwa

Wykonanie

Niedawno przeglądałam wpisy na blogu i stwierdziłam, że mało tutaj gruszki- właściwie nie wiem, kiedy ostatnio używałam jej do jakiś wypieków. Z pewnością wystąpiła w tarcie, racuszkach, kruchym cieście, jako dodatek do śniadania I i II :) Tym razem również w cieście, ale bardziej aromatycznym i przypominającym 'biszkopt'. Oprócz efektu, który uzyskałam przez ułożenie plasterków owoców może zaskakiwać smakiem. UWAGA- jest bardzo wciągająca i nie można sobie odmówić kawałeczka w ciągu dnia :)
Składniki:
/tortownica o średnicy 28cm/
270g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
300g masła roślinnego
4 jajka
100g cukru pudru
1½ łyżeczki imbiru
6 twardych gruszek
½ opakowania cukru migdałowego
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. W mikserem ucieramy na gładką masę masło z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy sypkie składniki oraz dodajemy imbir.
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Tortownicę smarujemy masłem. Masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy świeże owoce i zasypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy w 180°C przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Podajemy na ciepło z lodami (wybrałam tradycyjnie śmietankowe)
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/11/ciasto-gruszkowo-imbirowe.html