Pogoda niby przygnębiająca, ale gdy za oknem widzę delikatny biały puszek to mam ochotę na coś mocno czekoladowego. Ciasto, pitnaczekolada, kakao bądź ciasteczka - cokolwiek. Tym razem postawiłam na ciasto. Delikatne, miękkie i oczywiście puszyste jak wspomniany śnieg. Zapach kojarzy się ze świętami, a to z kolei z radością :)Składniki:1 kostka margaryny3/4 szklanki cukru3/4 słoika dżemu wiśniowego lub śliwkowego2 szklanki mąki2 jajka1,5 łyżki sodki2 łyżki kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej1 szklanka rodzynek/ żurawinyPrzygotowanie:Margarynę rozgrzać i odstawić do wystudzenia.W misce ubić jajka z cukrem, dodać dżem i wszystkie suche składniki. Następnie wlać margarynę oraz wypłukane wcześniej rodzynki/ żurawinę. Porządnie wymieszać.Masę wlać do formy. Piec w 180 stopniach około 45-50 min.Po upieczeniu wyjąć i ostudzić, następnie posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Dzisiaj wybrałam pierwszy sposób.Smacznego :)