Wykonanie

Jest to typ
ciastek, nadający się na każdą okazję, można je dekorować w przeróżny sposób, przy czym oczywiście jest masa zabawy : ) Ja zrobiłam ciacha oczywiście o tematyce świątecznej.Składniki:1kg
mąki30 dag
cukru pudru60 dag
margaryny8
żółtekszczypta
soli2
torebki cukru waniliowegoPrzygotowanie:1. Schłodzone
masło wyjąć i posiekać z
mąką, Dodać resztę sypkich składników.
Żółtka dodać do masy,a
białka wlać do jakiegoś kubeczka i odstawić na później (będą do posmarowania
ciastek)2. Zagnieść całe ciasto.3. Uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.4. Ciasto wyjąć, pokroić na kawałki i rozwałkować grubości 3-5 mm. Foremką wykrawać
ciasteczka różnego kształtu.5. Blachę wyłożyć pergaminem.Przełożyć na nią
ciasteczka i posmarować
białkiem. Następnie posypać lekko
cukrem (nie jest to konieczne). Piec w temperaturze 180 stopni około 15 min do zarumienienia.6. Wyłożyć na talerz i odstawić do wystygnięcia.Smacznego! : )

Wszystkie składniki zagniatamy w jedną masę..

Choineczki udekorowane lukrem i posypane
płatkami ozdobnymi..

Kółeczka przekładane
konfiturą wiśniową i
rodzynkami, na górze wzorki z lukru przysypane kolorową posypką

Choineczki cz II, oblane lukrem, posypane
czekolada a po
boku ozdobione pisakami cukrowymi..

Mikołajkowe skarpetki ozdobione
konfiturą wiśniową, lukrem i perełkami..