Wykonanie
Najpierw zrobiłam
jabłka. Później zaczęłam myśleć co dalej. Miał być jabłecznik, ponieważ już tak dawno go nie
jadłam, ale jakoś nie chciało nikomu zagniatać się ciasta. Trochę jabłuszek zjadłam z
chlebem, trochę z
herbatnikami ( pyszne!), ale chciałam czegoś więcej. Poszłam do sklepu po
ciasto francuskie i zrobiłam mini paczuszki i to chyba było najlepsze rozwiązanie :)Składniki:2 opakowania
ciasta francuskiego6
jabłek2
brzoskwinie3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonubiałkoPrzygotowanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Brzoskwinie również obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w grubszą kostkę. Całość wrzucamy do rondelka, zasypujemy
cukrem i
cynamonem, mieszamy i gotujemy aż wszystko zmięknie. Gdy
owoce będą gotowe, odstawiamy do wystygnięcia.Gotowe
ciasto francuskie dzielimy wzdłuż szerokości na pół. Gdy
owoce wystygną wykładamy je łyżką na długość ciasta (nie za grubo ponieważ
owoce wypłyną!). Następnie moczymy delikatnie
wodą brzegi ciasta i składamy na pół. Będzie to przypominać długi rulon. Zaklejamy i dzielimy na małe kwadraciki. Górę smarujemy
białkiem i posypujemy (niekoniecznie)
cukrem.Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 min. Należy sprawdzić aby nie tylko góra, ale również i dół był upieczony i przyrumieniony.Smacznego!