Gotowane buraczki nadziewane selerową surówką to doskonała przystawkado dań mięsnych. Szczególne świetnie pasuje do wielkanocnego obiadu.Dodatek do surówki suszonych owoców gojii lub żurawiny stanowi fajny akcentsmakowy i dekoracyjny.Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki.Składniki: /4 porcje/4 buraki ćwikłowe1 seler /korzeń/sok z 1 cytryny1 łyżka chrzanu2 łyzki majonezucukier/do smakusól /do smakupieprz/ do smaku2 łyżki owoców gojii lub żurawinykiełki buraków/do dekoracjiWykonanie:-Buraki ugotować wraz ze skórką, wystudzić i obrać.-Każdy burak przekroić na pół, delikatnie wydrążyć trochę miąższu ze środka / miąższ wykorzystać do ćwikły /, delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny.-Seler obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryną .-Dodać majonez, chrzan, cześć owoców, doprawić do smaku solą i cukrem , wymieszać.-Wstawić do lodówki.-Bezpośrednio przed podaniem nakładać obficie sałatkę we wgłębienia wydrążonych buraczków.-Wierzch posypać kiełkami buraków, żurawiną lub owocami gojii.