ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser

Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser

nazwa

Wykonanie

Zdrowe i pyszne desery jabłkowe to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na coś słodkiego.
Niezwykły smak i zapach pieczonych jabłek kojarzy mi się najczęściej
z jesienno-zimowymi wieczorami , ale j mogę je jeść całkikem śmiało przez cały rok.....
Cudownie pachnące, rumiane , popękane owoce to chyba najlepszy i najzdrowszy deser.
Ale również odpowiednio dobrane dodatki tworzą wartościową , pożywną kompozycję pysznego podwieczorku , a nawet śniadania. Właśnie pieczone, smażone czy gotowane jabłka to podstawowy składnik deserów , którymi zajadam się szczególnie o tej porze roku..
A oto jedno z moich ulubionych deserów na poczekaniu czyli pieczone jabłka z herbatnikami i granolą. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 -15 minut. /zależy od gatunku jabłek/
Składniki: /2 porcje/
3-4 jabłka
laska cynamonu /najlepiej ile kto lubi.../
1/4 łyżeczki kardamonu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/
kilka pełnoziarnistych herbatników
4 pełne łyżki orzechowej granoli
owoce goji /do dekoracji/
Wykonanie:
-Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka.
-Wycisnąć sok z cytryny, polać nim jabłka.
-Dodać cynamon , kardamon i podlać kilkoma łyżkami wody.
-Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/ do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/.
-Pod koniec dodać rodzynki i pokrojone figi.
-Jabłka przestudzić i dosłodzić miodem /wyjąć laskę cynamonu/.
-Przygotować szklane miseczki.
-Na dnie wyłożyć warstwę pokruszonych herbatników i przykryć je warstwą jabłek.
-Na jabłka na nałożyć ponownie cienką warstwę ciastek i ponownie nałożyć jabłka.
-Wierzch posypać warstwą granoli i udekorować owocami goji.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/cynamonowe-jabka-z-herbatnikami-i.html