Wykonanie

Zdrowe i pyszne desery
jabłkowe to doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na coś słodkiego.Niezwykły smak i zapach pieczonych
jabłek kojarzy mi się najczęściejz jesienno-zimowymi wieczorami , ale j
mogę je jeść całkikem śmiało przez cały rok.....Cudownie pachnące, rumiane , popękane
owoce to chyba najlepszy i najzdrowszy deser.Ale również odpowiednio dobrane dodatki tworzą wartościową , pożywną kompozycję pysznego podwieczorku , a nawet śniadania. Właśnie pieczone, smażone czy gotowane
jabłka to podstawowy składnik deserów , którymi zajadam się szczególnie o tej
porze roku..A oto jedno z moich ulubionych deserów na poczekaniu czyli pieczone
jabłka z
herbatnikami i granolą. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 -15 minut. /zależy od gatunku jabłek/

Składniki: /2 porcje/

3-4
jabłkalaska
cynamonu /najlepiej ile kto lubi.../1/4 łyżeczki
kardamonu2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
miodu½ szklanki bakalii/u mnie
rodzynki i pokrojone figi/kilka pełnoziarnistych
herbatników4 pełne łyżki orzechowej granoli
owoce goji /do dekoracji/Wykonanie:-
Jabłka obrać ze skórki , pokroić w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka.-Wycisnąć
sok z cytryny, polać nim
jabłka.-Dodać
cynamon ,
kardamon i podlać kilkoma łyżkami
wody.-Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/ do momentu, aż
jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/.-Pod koniec dodać
rodzynki i pokrojone
figi.-
Jabłka przestudzić i dosłodzić
miodem /wyjąć laskę cynamonu/.-Przygotować szklane miseczki.-Na dnie wyłożyć warstwę pokruszonych
herbatników i przykryć je warstwą
jabłek.-Na
jabłka na nałożyć ponownie cienką warstwę
ciastek i ponownie nałożyć
jabłka.-Wierzch posypać warstwą granoli i udekorować
owocami goji.
