Wykonanie

Połączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi
owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję.Kruchy spód, słodkie puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste
owoce.Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu to taki mały symbol i propozycja na słodki deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam.....


Składniki: / 10 szt /ciasto:300g
mąki200 g zimnego
masła80 g
cukru pudru2
żółtkaskórka cytrynowa /do smakuszczypta
solikrem:450 ml
mleka4
żółtka50 g
mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/100 g
cukru1
laska waniliisok z 2
mandarynek½ łyżeczki startej skórki z
mandarynki /owoc biologiczny, umyty i sparzony gorącą wodą/oraz:
mandarynki do dekoracjiWykonanie:-Składniki na ciasto przełożyć na blat, dokładnie zmieszać i wyrobić na jednolitą masę./ ciasto wyrabiać bardzo szybko /- Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm /najlepiej pomiędzy dwiemawarstwami folii spożywczej/-Wyciąć
okręgi nieco większe niż obwód foremek.-Wypełnić
ciastem foremki dociskając delikatnie do dna i
boków.Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C i piec ok.20 minut /do przyrumienienia/.Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce kuchennej.krem:Zagotować 300 ml
mleka z
laską wanilii, odstawić.Dodać
mąkę, pozostałe zimne
mleko i dokładnie wymieszać .Z podgrzanego
mleka wyjąć
wanilię i mieszając wlać masę jajeczną.Gotować na małym ogniu do zgęstnienia kremu /mieszać by nie przypalić masy/.Odstawić i przykryć folią spożywczą.Do ugotowanego , lekko przestudzonego kremu dodawać stopniowo sok z
mandarynki,a na koniec skórkę /można użyć miksera/.Gotowym kremem wypełnić babeczki /m ożna schłodzić/.Przed podaniem wierzch udekorować cząstkami
mandarynek.

