ßßß
Składniki:250 -300 g świeżych , dojrzałych malin500 ml czerwonego octu winnego1 łyżka octu balsamicznego lub miodu
Maliny umyć i osuszyć . Owoce p rzesypać do szklanego naczynia /słoja lub butelki/ , zalać octem , zakręcić i odstawić na ok. 20 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć naczyniem , by delikatnie zamieszać owoce. Po upływie ok 3 tygodni przecedzić ocet /najlepiej przy pomocy gazy/, wycisnąć również maliny i dodać ocet balsamiczny lub miód . Otrzymany płyn przelać do małych , szklanych butelek i dobrze zakręcić. Malinowy ocet przechowywać w chłodnym , ciemnym miejscu. Jeśli ocet nie będzie przechowywany zbyt długo można do butelki wrzucić dodatkowo kilka całych owoców.
Ten aromatyczny, delikatny ocet jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek owocowych, do marynowania mięsa i warzyw.Jeśli na samym początku dodamy do octu wraz z malinami kilka listków mięty , płatki róży lub kwiaty lawendy otrzymamy dodatkowo.....bardzo ciekawy aromat octu.
