Wykonanie
Delikatny , aromatyczny
ocet malinowy .. .od pewnego czasu jest stałym bywalcem na moim
stole.Można go przygotować na bazie
octu winnego lub
jabłkowego. Ja wybrałam czerwony
ocet winny dla podkreślenia cudownego koloru
malin.
Ocet winny i
jabłkowy , biały lub czerwony dodaję do każdej surówki, do gotowanych warzyw ........po prostu na
stole obok
oliwy zawsze stoi buteleczka z
octem. Aby urozmaicić jego smak dodaję do butelek rożnych
ziół, a ostatnio faworytem stał się
ocet malinowy /mam już pomysły na inne/. Zachęcam do używania w kuchni
octu , ponieważ zawiera wartościowe składniki , tym samym ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie: wspomaga trawienie , działa korzystnie na system nerwowy i układ krążenia , a
ocet jabłkowy dodatkowo wspomaga odchudzanie / zobacz /...
Składniki:250 -300 g świeżych , dojrzałych
malin500 ml czerwonego
octu winnego1 łyżka
octu balsamicznego lub
mioduMaliny umyć i osuszyć .
Owoce p rzesypać do szklanego naczynia /słoja lub butelki/ , zalać
octem , zakręcić i odstawić na ok. 20 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć naczyniem , by delikatnie zamieszać
owoce. Po upływie ok 3 tygodni przecedzić
ocet /najlepiej przy pomocy gazy/, wycisnąć również
maliny i dodać
ocet balsamiczny lub
miód . Otrzymany płyn przelać do małych , szklanych butelek i dobrze zakręcić. Malinowy
ocet przechowywać w chłodnym , ciemnym miejscu. Jeśli
ocet nie będzie przechowywany zbyt długo można do butelki wrzucić dodatkowo kilka całych
owoców.
Ten aromatyczny, delikatny
ocet jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek
owocowych, do marynowania
mięsa i warzyw.Jeśli na samym początku dodamy do
octu wraz z
malinami kilka listków
mięty ,
płatki róży lub kwiaty lawendy otrzymamy dodatkowo.....bardzo ciekawy aromat
octu.