Wykonanie
Ocet winny - niezbędny składnik wszystkich sałatek. Różne smaki
octu można uzyskać dodając świeże
zioła,
owoce lub warzywa.
Octy aromatyzowane najlepiej sporządzać na bazie
octu winnego. Proporcje składników zależą od smaku, jaki chcemy uzyskać. Po kilku dniach gdy
ocet nabierze charakterystycznego smaku dodatku, trzeba go przecedzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
Ocet sporządzony z dodatkiem pestek
granatu ma nie tylko piękny czerwony kolor, ale nada każdej
sałatce wspaniałej owocowej nuty smakowej. Niezastąpiony w każdej kreatywnej kuchni, także dobry pomysł na prezent.
Składniki na buteleczki a 250 ml:1 duży
owoc granatu1 łyżka
miodu500 ml
octu winnegoWykonanie: z
owocu granatu wydobyć pestki. Wymieszać z
octem winnym i
miodem - umieścić w garnuszku i doprowadzić zawartość do wrzenia. Ostudzić i przelać do 2 buteleczek o pojemności 250 ml w zależności od żądanego stopnia intensywności odcedzić pestki po 2-3 dniachschłodzony przechowywać do 6-ciu miesięcyZNACZENIE
OCTU WINNEGO W DIECIE:
Ocet ceniony jest głównie ze względu na zawartość potasu.Niedobory potasu powodują drganie powiek i
mięśni ,oraz bolesne skurcze
mięśni, zwiększają podatność na przeziębienia, a nawet bezsennośćpotas pomaga w pozbyciu się nadmiaru
wody z organizmu, likwidując tym samym obrzęki i nadmierne łzawienie oczukwas
octowy odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów i tłuszczów w organiźmieoczyszcza organizm z toksyn oraz niszczy wiele szkodliwych mikroorganizmów