ßßß
Składniki:100 g malin + 5 malin do butelki600 ml octu jabłkowegododatkowo: słoikPrzygotowanie:Myjemy dokładnie maliny i umieszczamy je w słoiku, zalewamy octem. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na trzy tygodnie.
Ocet nie może stać w nasłonecznionym miejscu. Każdego dnia musicie wstrząsnąć słoik 2 razy dziennie. Po trzech tygodniach odcedzamy ocet, przelewamy do butelki. Umieszczamy świeże maliny i zamykamy szczelnie. Przechowujemy w zacienionym miejscu. Z upływem czasu ocet zacznie nam blednąć i jego kolor nie będzie już tak ładny. W smaku pozostanie taki sam. Tak przygotowany ocet z powodzeniem możecie przechowywać do następnego lata.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionRaspberry vinegarIngredients:100 g + 5 raspberries raspberries into the bottle600 ml apple cider vinegarjarPreparation:Wash the raspberries under cold running water. Place into a jar, pour vinegar. Turn off jar and then leave in the fridge to mature for three weeks. Vinegar can not stand in the sun. Every day you have to shake the jar 2 times a day. After three weeks, drain off the vinegar, pour into a bottle. We put fresh raspberries and close tightly. We keep in the shade.