Wykonanie
Scroll down for EnglishPrzepisem na
ocet malinowy miałam już sie podzielić z
Wami w tamtym roku. Niestety sezon na
maliny szybko minął...Klasyczny
ocet z francuskiej kuchni, ma bardzo ładny zapach i aromat, jest doskonały dodatkiem do wszelkich
sosów sałatowych warzywnych i owocowych, lub mieszanych. Można go używać do marynowania
mięsa czy ryb lub przygotować pyszne sosy do mrożonych deserów i
lodów.Zapraszam ;-)
Składniki:100 g
malin + 5
malin do butelki600 ml
octu jabłkowegododatkowo: słoikPrzygotowanie:Myjemy dokładnie
maliny i umieszczamy je w słoiku, zalewamy
octem. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na trzy tygodnie.
Ocet nie może stać w nasłonecznionym miejscu. Każdego dnia musicie wstrząsnąć słoik 2
razy dziennie. Po
trzech tygodniach odcedzamy
ocet, przelewamy do butelki. Umieszczamy świeże
maliny i zamykamy szczelnie. Przechowujemy w zacienionym miejscu. Z upływem czasu
ocet zacznie nam blednąć i jego kolor nie będzie już tak ładny. W smaku pozostanie taki sam. Tak przygotowany
ocet z powodzeniem możecie przechowywać do następnego lata.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionRaspberry vinegarIngredients:100 g + 5 raspberries raspberries into the bottle600 ml apple cider vinegarjarPreparation:Wash the raspberries under cold running water. Place into a jar,
pour vinegar. Turn off jar and then leave in the fridge to mature for three weeks. Vinegar can not stand in the sun. Every day you have to shake the jar 2 times a day. After three weeks, drain off the vinegar,
pour into a bottle. We put fresh raspberries and close tightly. We keep in the shade.