Wykonanie
Malin co prawda już nie ma, ale pomyślałam że dodam ten przepis w ramach "Różowego tygodnia" . Bardzo podobają mi się szlachetne inicjatywy, a ta akcja kulinarna właśnie nią jest. 15 października to Europejski Dzień Walki z
Rakiem Piersi . W ramach tego dnia w październiku co roku organizowana jest akcja kulinarna - 'Różowy Tydzień'. Polega ona na upichceniu dań w kolorze różowym lub jego odcieniach, tak by nawiązywały one do
loga kampanii, przypominając o idei całej akcji.Przy okazji tego wydarzenia warto chwilę zwolnić oraz zastanowić się nad tym co jest w życiu najważniejsze - nad zdrowiem. Statystyki są bardzo niepokojące, bowiem co roku na
raka piersi w Polsce choruje około 12 tysięcy kobiet . Połowa z nich umiera z powodu zbyt późnej diagnozy. Profilaktyka jest dla nas wciąż tematem tabu. Należy to zmienić i uświadomić innych, że warto mówić otwarcie o swoich problemach, chodzić do lekarzy oraz troszczyć się o swoich
bliskich, bo także oni mogą paść ofiarą groźnej choroby, jaką jest rak...* * *
Składniki:200 ml
octu400 ml
różowego wina (u mnie Celebro)2 łyżki stołowe
malinPrzygotowanie:Do czystej, wyparzonej karafki/butelki wlewamy
ocet i
wino. Dosypujemy
maliny. Zakręcamy na 3-6 dni - i gotowe!
Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do dressingów lub marynat. W miarę upływu czasu
ocet może tracić kolor, jednak jego smak się nie zmienia, dlatego warto przechowywać go w zacienionym i suchym miejscu.