Wykonanie

Dziś coś dla tych, którzy lubią "suche" ciasta i szybkie wypieki. To ciasto robi się ekspresowo, jest banalnie proste i smakuje mocno
chałwowo.
Chałwa w cieście nie jest widoczna, dodałam ją w kosteczkach, które się rozpuściły (stąd dziury w cieście) i dzięki temu całe ciasto przeszło
chałwowym smakiem. Polecam zwłaszcza amatorom
chałwy. Doskonałe do filiżanki
kawy.*na tortownicę z kominkiem 21 cmSkładniki:4
jajka1 szklanka
cukru1,5 szklanki
mąki1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g
chałwy (lub więcej)
polewa czekoladowaJajka ubić z
cukrem na najwyższych obrotach mikser na gęstą białą masę. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sól, wymieszać. Powoli miksując cienką strużką wlewać
olej. Blaszkę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wylać połowę ciasta, ułożyć połowę
chałwy pokrojoną na kosteczki. Wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę
chałwy. Piec około 45 minut w 170*C. Po wystudzeniu polać
polewą czekoladową.



