ßßß
Dziś coś dla tych, którzy lubią "suche" ciasta i szybkie wypieki. To ciasto robi się ekspresowo, jest banalnie proste i smakuje mocno chałwowo. Chałwa w cieście nie jest widoczna, dodałam ją w kosteczkach, które się rozpuściły (stąd dziury w cieście) i dzięki temu całe ciasto przeszło chałwowym smakiem. Polecam zwłaszcza amatorom chałwy. Doskonałe do filiżanki kawy.*na tortownicę z kominkiem 21 cmSkładniki:4 jajka1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli100 g chałwy (lub więcej)polewa czekoladowaJajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach mikser na gęstą białą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, wymieszać. Powoli miksując cienką strużką wlewać olej. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać połowę ciasta, ułożyć połowę chałwy pokrojoną na kosteczki. Wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę chałwy. Piec około 45 minut w 170*C. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.


