Wykonanie
Beza to podobno królowa wypieków i jeden z trudniejszych do zrobienia deserów. Robiłam ją pierwszy raz i zakochałam się w jej smaku,. mogłabym zjeść całą. Jeśli o czymś można powiedzieć, że rozpływa się w ustach to na pewno jest to
beza z
bitą śmietaną. Przed jej zrobieniem nie przeczytałam miliona rad jak robić a czego nie. I się udała. Trochę popękała przy zdejmowaniu z papieru, ale w środku była idealnie miękka a z wierzchu chrupiąca. Na pewno zrobię ją jeszcze raz i mam nadzieję, że kiedyś dojdę do perfekcji.Składniki:6
białek300 g drobnego
cukru1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej200 ml kremówki
maliny,
borówki,
jeżynySchłodzone
białka ubić w metalowej lub szklanej misce poczynając od niskich obrotów i zwiększając do najwyższych. Kiedy
białka będą ubite nadal ubijając dodawać powoli po łyżce
cukier. Na końcu dodać
skrobię i
ocet. Na papierze do pieczenia narysować okrąg (mój miał 30 cm ale może być mniejszy, wtedy
beza będzie wyższa. Wyłożyć pianę i uformować szpatułką pożądany kształt i wysokość. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140*C piec około 30 minut a następnie piec suszyć jeszcze około 90 minut w 100*C. Kremówkę ubić bez
cukru i wyłożyć na
bezę tuż przed podaniem, udekorować
owocami.
Bezę można wyjąć wcześniej, wystarczy sprawdzić czy jest już zapieczona na chrupiąco z wierzchu. Jeżeli chcemy uzyskać
bezę suchą, bez pianki, należy suszyć ją dłużej, kilka godzin. Niektórzy suszą nawet całą noc.
Beza nie lubi wilgoci, dlatego nie należy jej zbyt długo przechowywać w lodówce, a po dodaniu
bitej śmietany najlepiej szybko zjeść. Suchą
bezę w zamkniętym pojemniku można przechowywać do dwóch tygodni a nawet mrozić.