Dzisiejszą moją propozycją obiadową są żeberka pieczone w rękawie z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis. Przed pieczeniem natarłam je solą zmiękczającą, dlatego były ładnie różowe i szybciej się upiekły. Lubię mięsa z rękawa dlatego, że są soczyste i mocno aromatyczne. Najczęściej przyrządzam je na pikantnie.*dla 5 osóbSkładniki:2 kg żeberek1 łyżka Soli zmiękczającej mięso Kamis1 łyżka Suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1/2 łyżeczki pieprzuczosnkowego Kamisszczypta płatkówchili1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka oleju rzepakowegoŻeberka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć sola zmiękczającą. Odstawić na pół godziny. Olej wymieszać z przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Mieszanką natrzeć żeberka i umieścić je w rękawie do pieczenia. Zawiązać z obu stron i umieścić na blaszce do pieczenia. Piec około 90 minut w 180*C.