ßßß
            
        
Klasyczna sałatka z tuńczykiem, taką pamiętam jeszcze z dzieciństwa, moja mama często robiła ją na różne okazje. Dawno nie robiłam jej w wersji warstwowej ale w końcu się udało.Składniki:5 jajekpuszka tuńczyka3/4 szklanki ryżu100 g żółtego sera1 czerwona cebula5 ogórków konserwowych1/2 puszki kukurydzy6 łyżek majonezupieprzJajka ugotować na twardo,wystudzić, obrać, oddzielić białka od żółtek.Ser i białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtka na tarce z drobnymi oczkami. Cebulę posiekać. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę. Na dnie miski ułożyć połowę ryżu, posmarować połową majonezu, posypać pieprzem. Wyłożyć kolejne warstwy: ser, cebulę, białka, tuńczyka, kukurydzę, ogórki, resztę ryżu. Posmarować resztą majonezu, posypać pieprzem i startymi żółtkami. Schłodzić.