ßßß Cookit - przepis na cytryny w rumie z wanilią (do herbatki)

cytryny w rumie z wanilią (do herbatki)

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten prosty aczkolwiek wspaniały przysmak przywiozłam z warsztatów organizowanych przez Laboratorium Smaku. Cytryny w rumie teoretycznie nie są dla mnie nowością, słyszałam o nich wiele razy więc nie wiem dlaczego ich jeszcze nie zrobiłam. Herbatka z dodatkiem takiego plasterka cytryny będzie cudowna na jesienne wieczory, których nie mogę się już doczekać. A zapakowane w pięknie ozdobiony słoiczek będą uroczym upominkiem.
*na dwa słoiczki:
Składniki:
3 cytryny
4 łyżki miodu (lub więcej)
1/3 szklanki rumu
laska wanilii
Cytryny wyszorować i wyparzyć. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Owoce pokroić w plasterki. Układać je w słoiczkach przekładając każdy plasterek miodem i dociskając (miodu można dodać więcej w zależności od gustu, rumu tak samo). Wanilię połamać na kawałki i umieścić w słoiku. Kiedy wszystkie plasterki będą w słoiku docisnąć kilka razy, żeby puściły sok. Zalać rumem. Zakręcić i kilka razy wstrząsnąć słoikiem, żeby płyny się wymieszały. Odstawić do lodówki. Otworzyć najlepiej po dwóch dniach, żeby całość się przegryzła.
*zamiast wanilii można dodać np. goździki lub cynamon.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/08/cytryny-w-rumie-z-wanilia-do-herbatki.html