Wykonanie

Przepis na ten prosty aczkolwiek wspaniały przysmak przywiozłam z warsztatów organizowanych przez Laboratorium Smaku.
Cytryny w
rumie teoretycznie nie są dla mnie nowością, słyszałam o nich wiele
razy więc nie wiem dlaczego ich jeszcze nie zrobiłam.
Herbatka z dodatkiem takiego plasterka
cytryny będzie cudowna na jesienne wieczory, których nie
mogę się już doczekać. A zapakowane w pięknie ozdobiony słoiczek będą uroczym upominkiem.*na dwa słoiczki:Składniki:3
cytryny4 łyżki
miodu (lub więcej)1/3 szklanki
rumulaska waniliiCytryny wyszorować i wyparzyć. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć.
Owoce pokroić w plasterki. Układać je w słoiczkach przekładając każdy plasterek
miodem i dociskając (
miodu można dodać więcej w zależności od gustu,
rumu tak samo).
Wanilię połamać na kawałki i umieścić w słoiku. Kiedy wszystkie plasterki będą w słoiku docisnąć kilka
razy, żeby puściły sok. Zalać
rumem. Zakręcić i kilka
razy wstrząsnąć słoikiem, żeby płyny się wymieszały. Odstawić do lodówki. Otworzyć najlepiej po dwóch dniach, żeby całość się przegryzła.*zamiast
wanilii można dodać np.
goździki lub
cynamon.