ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z budyniem i owocami

Drożdżówki z budyniem i owocami

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam te apetyczne ślimaczki na blogu Searching for an Amaranth, po prostu musiałam je upiec :D I nie liczył się fakt, że była to niedziela (godzina 23 . 00 ;) Przygotowanie ich nie było zbyt pracochłonne, a świeże drożdżówki na śniadanie wynagrodziły nocne poświęcenie i niewyspanie :D
Składniki na 15 drożdżówek:
Ciasto:
0,5kg mąki
40g świeżych drożdży
250ml mleka
2 żółtka
100-120g cukru
50g margaryny lub masła
Nadzienie:
1 , 5 opakowania budyniu
0,5l mleka
3 łyżki cukru
250g drobnych owoców (mogą być mrożone) lub dżemu
Budyń ugotować w 0,5l mleka z dodatkiem cukru. Przestudzić.
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (drożdże rozkruszyć w dużej misce, wlać 150ml podgrzanego mleka, dodać 3 łyżeczki cukru i dużą łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i pozostawić do zwiększenia objętości około 20min).
W tym czasie roztopić margarynę/masło i pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte żółtka. Dodać pozostałe 100ml mleka, zarobić.
Ciasto zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlać roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie wymieszać z ciastem.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą porcję rozwałkować (nie za cienko). Wyłożyć połowę budyniu i rozsmarować. Na budyń poukładać owoce lub posmarować budyń warstwą dżemu.
Ciasto należy zwijać wzdłuż krótszego boku. Następnie ostrym nożem ciąć plastry grubości ok. 3cm.
Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce pozostawiając odpowiednie odległości. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta.
Gotowe buki odstawić do podrośnięcia na 30-40min.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 15-20 min aż się zarumienią.
Po upieczeniu i ostygnięciu można polać lukrem.
Smacznego!
Asia
Źródło:http://sisterskitchen.blox.pl/2013/01/Zawijane-drozdzowki-z-budyniem-i-owocami.html