Wykonanie
Kiedy zobaczyłam te apetyczne ślimaczki na blogu Searching for an Amaranth, po prostu musiałam je upiec :D I nie liczył się fakt, że była to niedziela (godzina 23 . 00 ;) Przygotowanie ich nie było zbyt pracochłonne, a świeże drożdżówki na śniadanie wynagrodziły nocne poświęcenie i niewyspanie :DSkładniki na 15 drożdżówek:Ciasto:0,5kg
mąki40g świeżych
drożdży250ml
mleka2
żółtka100-120g
cukru50g
margaryny lub
masłaNadzienie:1 , 5 opakowania budyniu0,5l
mleka3 łyżki
cukru250g drobnych
owoców (mogą być mrożone) lub
dżemuBudyń ugotować w 0,5l
mleka z dodatkiem
cukru. Przestudzić.Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn (
drożdże rozkruszyć w dużej misce, wlać 150ml podgrzanego
mleka, dodać 3 łyżeczki
cukru i dużą łyżkę
mąki, dokładnie wymieszać i pozostawić do zwiększenia objętości około 20min).W tym czasie roztopić margarynę/masło i pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn i utarte
żółtka. Dodać pozostałe 100ml
mleka, zarobić.Ciasto zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodać odrobinę
mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki, wlać roztopiony, letni tłuszcz i dokładnie wymieszać z
ciastem.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą porcję rozwałkować (nie za cienko). Wyłożyć połowę budyniu i rozsmarować. Na
budyń poukładać
owoce lub posmarować
budyń warstwą
dżemu.Ciasto należy zwijać wzdłuż krótszego
boku. Następnie
ostrym nożem ciąć plastry grubości ok. 3cm.Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce pozostawiając odpowiednie odległości. W ten sam sposób postąpić z resztą ciasta.Gotowe buki odstawić do podrośnięcia na 30-40min.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 15-20 min aż się zarumienią.Po upieczeniu i ostygnięciu można polać lukrem.Smacznego!
Asia